Ga naar de inhoud

Silk Road de ins en outs

Vandaag werd de film Silk Road vertoond op de Nederlandse televisie. Silk Road is geïnspireerd op het verhaal van de 20-jarige drugshandelaar Maikel S. Hij was een van de grootste digitale drugshandelaren ooit en verdiende vanuit zijn huis in Woerden tientallen miljoenen euro’s.

Trailer

Silk Road

De ‘oude’ Silk Road, de Zijderoute, was een oude handelsroute tussen het Oosten en het Westen. Geroemd om de fabelachtige karavanserai waar handelaren tot rust konden komen en handel dreven, was het voornaamste product de zijde. Later kwamen daar andere waardevolle zaken bij. De Zijderoute bracht voorspoed. De ‘nieuwe’ Silk Road wordt veelal geassocieerd met de duistere kant van het internet. Illegaliteit als drugs, wapens, porno en nog andere lugubere zaken werden anoniem aangeboden op Silk Road. In het kort was Silk Road de marktplaats voor de duistere handel.

Hoe werkt Silk Road?

Silk Road is zoals gezegd het duistere internet ook wel Darknet en deze werkt niet via het standaard internet protocol. Via een Tor netwerk kunnen online gebruikers anoniem en veilig browsen, netwerkverkeer is niet te monitoren. Tor, The onion router, is ontwikkeld door de marine van de VS. Ook Edward Snowden heeft voor zijn onthullingen gebruikt gemaakt van Tor. Het Tor-netwerk is bedoeld om te voorkomen dat anderen door analyse van het berichtenverkeer kunnen achterhalen wat de herkomst en bestemming van berichten is. Dat is een mooie bijkomstigheid voor de duister handelspraktijken op Silk Road. Uiteraard dient dan ook anoniem betaald te worden, en dat werd de link met Bitcoin.

Nu vraag je je wellicht af, in hoeverre kan ik volledig anoniem Bitcoins kopen. Ook daar biedt het internet een antwoord op. BitcoinsKopen biedt alleen de legale weg aan. Koop je Bitcoins via onze partner.

De omvang van Silk Road

In de hoogtij dagen van de Silk Road had de marktplaats een omvang van 22 miljoen Dollar. Een schijntje als je kijkt naar de mondiale drugshandel. In 2003 heeft de VN een inschatting gemaakt dat ruim 320 miljard Dollar omging in de drugshandel. Een Amerikaanse professor heeft onderzoek gedaan naar de omvang van de Silk Road en heeft gekeken naar de producten en partijen die deze producten hebben aangeboden.

Het onderzoek betrof een periode van 6 maanden, welke van eind 2011 en begin 2012. Ruim 24 duizend artikelen werden aangebonden. Het merendeel van de verkopers was voor korte tijd actief. De harde kern bestond uit 60 handelaren. Klanten op de Silk Road waren zeer tevreden over de diensten en producten, een tevredenheid van 97,8% is zeer hoog.

De Top 5 van aangeboden productcategorieën met daarbij vermeld het aandeel van het totaal.

  1. Wiet (13,7%)
  2. Drugs (9,0%)
  3. Medicijnen (7,3%)
  4. Valium en gelijksoortig tegen slapeloosheid en angststoornissen (4,9%)
  5. Boeken, bijvoorbeeld terrorisme, oplichting, etc. (3,9%)

Het onderzoek heeft ook nog gekeken naar de landen, waarvan de aangeboden producten werden verstuurd. Achtereenvolgens: VS, onbekend, Engeland en daarna Nederland. Nederlandse handelaren hadden een aandeel van ruim 6%. Dat Nederland ‘sterk’ vertegenwoordigd was op de Silk Road is niet verrassend te noemen. Nederland heeft een gedoogbeleid als het gaat om softdrugs.

De Nederlandse handel

Maikel S. waar de film overgaat is in 2013 opgepakt toen hij in Amerika een deal had met zijn zakenpartners. Hij wist echter niet dat hij al 18 maanden werd geobserveerd. Als snelle jongen en niet onbekend met de verkoop, dat deed hij op school ook, groeide zijn handelsimperium. Ruim 120 miljoen Euro verdiende hij aan het versturen van 104 kilo mdma, 566.000 xtc-pillen, 4 kilo cocaïne, 3 kilo benzodiazepine en flinke hoeveelheden amfetamine, lsd en marihuana over heel de wereld.