Ga naar de inhoud

Wordt Bitcoin volwassen? Koers boven USD 1.600

Afgelopen week was de koer hard op weg naar USD 1.600. Op 4 mei ging het erop lijken, het doorbreken van de 1.600 dollar grens. Helaas was de tijd nog niet rijp en koers van ruim 1.590 dollar werd bereikt en binnen één uur ging de koers met 100 dollar omlaag. Nadien zette een gestage koersstijging in en vandaag staat de koers boven de 1.600 dollar. Oorzaken liggen in het volwassen worden van Bitcoin. En toevlucht van investeerders in deze nieuwe markten, zoals Bitcoin en de verscheidenheid aan altcoins.

Volwassen

Het Financieel Dagblad bericht over het volwassen worden van Bitcoin. De koers blijft stijgen doordat beleggers Bitcoin gaan zien als beleggingscategorie. Wim Boonstra van Rabobank is wat terughoudend over de waarde die wordt toegekend aan Bitcoin. Op geen enkele wijze wordt Bitcoin gedekt door activa van banken. Ons girale geld daarentegen wordt wel gedekt. De waarde is dus louter vraag en aanbod. De vraag stijgt doordat andere digitale munten worden ‘gekoppeld’ aan Bitcoin. De link wordt gelegd met een piramidespel. Dat geen economie gebruik maakt van Bitcoin dat wordt ook nog aangehaald. De vraag die je kan stellen, wat gebeurt er in Japan en in de digitale wereld. Japan heeft onlangs een wet aangenomen om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren.

Er is nu geen economie die op de bitcoin draait. De inherente aanbodrestrictie betekent dat zo’n economie alleen zou kunnen groeien als de prijzen dalen, in een structureel deflatoir stelsel. Dat is nog primitiever dan de gouden standaard. Bovendien kan je niet een nationaal betaalmiddel hebben dat buitengewoon geschikt is voor illegale transacties.

Harrie Dielen is beleggingsstrateeg bij PGGM en ziet geen enkele reden waarom institutionele beleggers in Bitcoin zouden stappen. De criteria die institutionele beleggers stellen daaraan voldoet Bitcoin aan geen enkele. Een verwacht rendement is niet te bepalen, en het risico is heel moeilijk in te schatten. Bovendien is Bitcoin als product complex. Het valt lastig te bevatten wat het rendement kan zijn. Dit vanwege het ontbreken van correlaties met de reële economie. Wel ziet Harrie een lichtpuntje. De bitcoin is een categorie met een correlatie van ongeveer nul met andere beleggingen: hij gaat niet per se onderuit als andere categorieën dat wel doen.

Valentijn van de Nieuwenhuijzen van Nationale Nederlanden deelt de mening van Harrie. Wel noemt hij Bitcoin als middel voor kapitaalvlucht. Dat speelt vooral in landen als China, waar je nog veel kapitaalrestricties hebt. De koers van Bitcoin is in zijn ogen sterk onderhevig aan de wetgeving in landen als bijvoorbeeld China.