Ga naar de inhoud

Acceptatie bitcoins en goud in de jaren 30

Als conclusie van dit onderzoek stelt NYDIG dat bitcoins al helemaal zijn ingeburgerd, maar nog wel afhankelijk kunnen zijn van traditionele financiële aanbieders. Volgens het bureau kunnen de crypto en banken beter gebruik van elkaar maken, om zo samengesmolten te worden tot een sterke entiteit. Waarschijnlijk zitten veel investeerders te wachten op een dergelijke samensmelting, maar deze kan lang op zich wachten. Doordat bitcoin nog een onafhankelijk product is mag iedereen de munt gebruiken op zijn of haar eigen manier.

Ligt er gevaar op de loer?

Bitcoins op de bank zetten kan eenvoudig lijken, maar in eigen bezit houden lijkt toch de meest lucratieve manier. Dit komt omdat de overheid uiteindelijk kan besluiten om bitcoins in eigen bezit te hebben te verbieden, waardoor het een deel van de waarde toe kan eigenen. Ray Dalin, een zeer grote naam in de investeringswereld, waarschuwde hier al een paar maanden geleden voor.

Dalin vergelijkt de huidige bitcoinmarkt met die van de waarde van goud in de jaren 30 van de vorige eeuw. Veel Amerikanen bewaarden toen goud in privébezit, mocht er een keer sprake zijn van een inflatie van de Amerikaanse dollar. Hier was de overheid het niet mee eens en verbood het particulier bezit van goud. Iedereen die toen goud in huis had moest dit voor een vastgesteld bedrag aan de overheid verkopen. Dit scenario lijkt nog niet van toepassing bij bitcoins, maar dit leek bij goud ook zo te zijn. Als een groot deel van de Amerikanen hun bitcoins bij de bank stallen, is het voor de overheid eenvoudig een deel van deze bitcoins te innen.

Mocht dit scenario ooit van toepassing worden, dan kan het eenvoudig zijn je bitcoins te redden. Bitcoin is een wereldwijd concept, waardoor je binnen enkele minuten de waarde van je wallet over kan zetten naar een andere rekening in het buitenland. Let wel dat dit alleen kan als je je bitcoins in particulier bezit hebt of als jouw bank het toelaat de bitcoins naar het buitenland te versturen.