Ga naar de inhoud

Afkorting Bitcoin

Wat is de afkorting van Bitcoin? Wereldwijd worden er verschillende afkortingen gebruikt. Is het nou BTC, XBC of XBT? En welke afkortingen gebruiken we voor de cijfers achter de komma?

BTC

De oorspronkelijke afkorting van Bitcoin is BTC, net zoals EUR de afkorting is van de euro en USD van de Amerikaanse dollar. De afkorting BTC zie je vaak terug komen in Bitcoin wallets en op websites over Bitcoin, zoals wisselkantoren waar je bitcoins kunt aanschaffen en inwisselen.

Echter is de afkorting BTC in strijd met de richtlijnen van de International Standard Organisation (ISO). Deze standaard schrijft namelijk voor dat een afkorting van een valuta die niet aan één land is gekoppeld moet beginnen met de letter X. Een voorbeeld hiervan is de Oost-Caribische Dollar die wordt afgekort als XCD. Ook edelmetalen als goud (XAU), zilver (XAG), palladium (XPD) en platinum (XPT) dragen dergelijke codes.

XBC of XBT?

Omdat Bitcoin decentraal en niet aan één land gebonden is, wordt voornamelijk in financiële markten al steeds vaker de afkorting XBT toegepast (XBC bestaat al). En hoewel BTC nog erg veel wordt gebruikt, zal XBT op termijn hoogstwaarschijnlijk de enige officiële afkorting voor Bitcoin worden. De valutacode XBT voldoent namelijk aan de ISO-standaard. Bovendien is XBT een signaal van de sterk groeiende markt; Bitcoin wordt volwassen.

Afkorting Bitcoin eenheden

Bitcoin is de eerste valuta ter wereld met meer dan twee cijfers achter de komma. Er zijn dus veel zogenaamde Bitcoin units die elk weer hun eigen afkortingen hebben. Bekijk alle afkortingen van deze Bitcoin units.

Afkorting Bitcoin XBT