Ga naar de inhoud

Altcoins

Bitcoin is het eerste digitale geld dat een alternatief biedt voor het financiële systeem. Sinds de creatie in 2009 zijn gebruikmakend van het achterliggende Bitcoin protocol alternatieve digitale munten ontwikkeld. Deze alternatieven worden altcoins genoemd. Populaire altcoins zijn bijvoorbeeld EOS, Dash, Ethereum, Litecoins en Monero.

Beleg nu in altcoins middels CFD > en profiteer van koersstijgingen of dalingen middels CFD trading.

Wat zijn altcoins?

Altcoins zijn alternatieven voor Bitcoin waarbij een verschil kan worden gemaakt in de achterliggende technologie en toepassing. Technologisch verschillen altcoins van Bitcoin op onder andere het protocol waarin wordt vastgelegd op welke wijze transacties worden opgenomen in de Blockchain. Veelal is proof of work het protocol waar middels computers de cryptografische ‘puzzels’ worden opgelost. Bitcoin maakt gebruik van het SHA256 algoritme. Alternatieven zijn bijvoorbeeld Scrypt en CryptoNote. SHA256 vergt rekenkracht, Scrypt vergt rekenkracht en veel (computer)geheugen en CryptoNote vergt (computer)geheugen. Naast proof of work dat rekenkracht vereist is het protocol proof of stake een veelbelovend alternatief. Proof of stake maakt gebruik van consensus in het netwerk om transacties te valideren en op te nemen in de blockchain. In tegenstelling tot proof of work worden geen beloningen uitgekeerd voor het delven van blokken. Beloningen berusten puur op transactie kosten.

Waarom altcoins?

De eerste altcoins zijn ontstaan door aanpassingen in het Bitcoin protocol. Een goed voorbeeld is Litecoin welke snellere confirmaties kent. Gemiddeld transactietijd is 2,5 minuten. In tegenstelling tot Bitcoin waarbij gemiddeld om de 10 minuten een blok ontstaat. Ruim 600 coins zijn afsplitsingen van het Bitcoin protocol. Naast directe afsplitsingen ontstaan altcoins ook door het benutten van nieuwe toepassingen. Ethereum is een goed voorbeeld want Ethereum is niet te vergelijken met Bitcoin in de zin van digitaal geld. Ethereum maakt het mogelijk om slimme toepassingen (contracten) uit te voeren welke bovenop de blockchain. Ethereum is het programmeerbare geld. Een ander voorbeeld van is de toepassing van vergaande privacy. Bitcoin is pseudo-anoniem. Met veel data kan je trachten een link te leggen tussen (persoons)gegevens en bitcoin adressen. CryptoNote is de invulling van vergaande privacy en transacties kunnen niet gevolgd worden op de blockchain. Hiermee worden de betrokken ‘personen’ niet onthuld voor buitenstaanders. Monero maakt gebruik van het CryptoNote protocol. Een andere privacy toepassing is de Zerocash technologie, welke wordt gebruikt in de munt Zcash. Andere specifieke toepassingen liggen bijvoorbeeld in het interbancaire betalingsverkeer zoals Ripple behelst.

Wat zijn populaire altcoins?

 • Bitcoin Cash (BCH) Bitcoin clone
 • Dash (DASH) Privacy, Bitcoin clone
 • Ethereum (ETH) Programmeerbaar geld, slimme contracten
 • Dogecoins (DOG) Als grappig project ontstaan, fungeert als donatie munt.
 • Litecoin (LTC) Snelle variant Bitcoin
 • Monero (XMR) Privacy en anonimiteit
 • Ripple (XRP) Bankensector, stettlement
 • Reddcoin (RDD) Social media
 • Neo (NEO) Chinese clone Ethereum
 • Navcoin (NAV) Bitcoin met privacy functionaliteiten
 • Vertcoin (VTC) Decentraliteit mining, Bitcoin clone

Met meer dan 1.000 coins is een korte omschrijving wel wenselijk. Een overzicht van de gangbare coins met omschrijving.

Nederlandse altcoin

De Gulden is terug. Met de digitale versie omarm je de nostalgie van vroeger en het gebruiksgemak van nu. Gulden is een Nederlandse altcoin die gemakkelijk te gebruiken is via de mobiele Gulden app. Gulden biedt je op korte termijn ook een ‘digitale’ spaarrekening door het vastzetten van Guldens van 1 maand tot 3 jaar, waarvoor je een vergoeding krijgt.

Koers top 10 cryptocurrency

Noot: koersen realtime, marktaandeel top 10 laatste update 28-03-2018.

Waarom altcoins kopen?

Altcoins vormen naast Bitcoins een interessante investering voor de korte en/of lange termijn. De ontwikkelingen in de crypocurrency scene staan in het begin en de basiselementen zijn aanwezig waardoor deze markt een sterke groei kan door gaan maken. Enerzijds het vertrouwen in de bancaire sector en de mondiale economie en anderzijds de vergaande verspreiding van digitale betalingsmogelijkheden. Africa al continent ontwikkeld zich zonder het traditionele betalingsverkeer. Het betalingsverkeer in Japan dat Bitcoin omarmt. Internet of things waarbij betalingsverkeer van machine naar machine wordt uitgevoerd. Vooralsnog is het betalingsverkeer voorbehouden aan personen en organisaties. Wat als voorwerpen ook deel gaan nemen in het betalingsverkeer? Deze ontwikkelingen samen vormen een motivator om te investeren in Bitcoins en altcoins. Uiteraard doen wij geen aanbeveling ten aanzien van investeringen. Investeer hetgeen je kan missen en gebruik je verstand. Waarom dan investeren in altcoins? Investeren in altcoins is het spreiden van risico’s en het maken van keuzes voor veelbelovende toepassingen van altcoins die mogelijk op de lange termijn een rendement op gaan leveren.

Waar altcoins kopen?

Alvorens altcoins te kopen dien je te beschikken over een wallet. Wil je voor de lange termijn een investering doen, dan is de Ledger Wallet een goed alternatief om je coins veilig op te slaan. Leger biedt wallets voor onder andere Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Met BTCDirect het Nederlandse bedrijf voor de aanschaf van Bitcoins kan je ook Ethereum en Litecoin kopen.

[table width =”100%” style =”” responsive =”true”]
[table_head]
[th_column]Aanbieder[/th_column]
[th_column]Bitcoin[/th_column]
[th_column]Ethereum[/th_column]
[th_column]Ripple[/th_column]
[th_column]Litecoin[/th_column]
[th_column]Ethereum Classic[/th_column]
[/table_head]
[table_body]
[table_row]
[row_column]BTCDirect[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Nee[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Nee[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Bitonic[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Nee[/row_column]
[row_column]Nee[/row_column]
[row_column]Nee[/row_column]
[row_column]Nee[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]LiteBit[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[row_column]Ja[/row_column]
[/table_row]
[/table_body]
[/table]

Omwisselen van Bitcoins

Wil je de wat ‘exclusievere’ coins kopen? Bitcoin is het toegangsmiddel voor de aanschaf van altcoins. Wissel je Bitcoins en altcoins eenvoudig om met Changelly.

Wil je eens experimenteren met de koop/verkoop van altcoins dan is het omwisselen in de wallet van Jaxx een mooie gelegenheid.