Ga naar de inhoud

Bitcoin documentaires

Alhoewel Bitcoins nog niet frequent in de media verschijnen, zijn er verschillende documentaires te vinden die de essentie van Bitcoin goed weten te vatten.

Het Bitcoin-evangelie (VPRO)

Wat als wij zonder banken zelf geld zouden kunnen creëren? Geld dat niet te vervalsen is, in waarde niet áf- maar juist toeneemt en zonder transactiekosten wereldwijd kan worden verstuurd. Het bestaat en wordt door sommigen ook wel gezien als de digitale versie van goud: bitcoin. Is dit inderdaad een perfect bankloos alternatief voor een falende financiële sector of hevelen we simpelweg de macht van de bestaande elite over naar een nieuwe? (Quote: VPRO Tegenlicht)

The Bitcoin Phenomenon (SQ1.tv) – Engelstalig

SQ1.tv gaat in op de geschiedenis van Bitcoin en de achterliggende technologie. Tevens spreekt zij de verschillende partijen die betrokken zijn bij Bitcoin. Noemenswaardig is de strijd tussen supporters en ‘dwarsliggers’. Hetgeen gebruikelijk is wanneer een nieuwe technologie op de markt komt en de gevestigde orde bedreigd.

The Bitcoin Doco (Aflevering 1) – Engelstalig

De Bitcoin scene in Autralië wordt in deze aflevering getoond. Ervaringen van winkeleigenaren met Bitcoins. De impact van Bitcoin op een van de grootste industrieën van Autralië: gokken. De omslachtigheid die gokken met de Australische Dollar brengt, het delen van je creditcard en persoonsgegevens. De vooruitzichten van Bitcoin, de verspreiding die niet meer afhankelijk is van technologie. De bouwstenen zijn er, de verspreiding heeft meer weg van de verspreiding van Twitter.

Uganda: de kracht van Bitcoin (BitcoinFilm.org) – Engelstalig

BitcoinFilm.org geeft een mooi inzicht in de kracht van Bitcoin. In Uganda en in veel andere Afrikaanse landen, hebben veel mensen geen bankrekening. Sommige hebben zelfs geen identiteitsbewijs en dat maakt het lastig om geld te vesturen of te ontvangen. Bitcoin is de oplossing, want een bankrekening of identiteitsbewijs is niet vereist. Aangezien de transactiekosten laag zijn en gegeven de transactiesnelheid, maakt Bitcoin een interessante oplossing voor geldtransfer vanuit het buitenland. Overdracht van geld door een buitenlandse werknemer aan een individu in zijn of haar land van herkomst.