Ga naar de inhoud

Bitcoin doorbreekt goudkoers

Op 3 maart was het zover, de koers van Bitcoin doorbrak de magische grens van goud. De goudkoers wordt uitgedrukt in (troy) ounce, één ounce is 31,10 gram. De (troy) ounce wordt gebruikt voor alle edelmetalen. De koers van goud op dat moment $ 1.237,73 per (troy) ounce tegen Bitcoin $ 1.238,11.

Wat valt op te maken uit deze grafiek? Goud heeft over de jaren heen een stabielere koers dan die van Bitcoin. Toch zijn de signalen daar dat Bitcoin het nieuwe goud kan worden. Dit vanuit praktische redenen.

Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat iedereen waar ter wereld toegang krijgt tot financiële markten en dus deel kan nemen in de economie. Een voorbeeld, mobiel bankieren in ontwikkelingslanden. Veel mensen hebben geen toegang tot banken, toch hebben zij een mobiel. M-Pesa haar diensten, overmaken van geld en (micro)financiering.

Bitcoins zijn éénvoudig over te maken via het internet en de kleinst mogelijke eenheid biedt voldoende mogelijkheid tot het aangaan van waardetransacties. Bijvoorbeeld de eerst aankoop die gedaan is met Bitcoin, de aankoop van een pizza. Op 22 mei 2010 werd een pizza gekocht voor 10.000 Bitcoins, welke toen een waarde van 25 Dollar. Sindsdien worden Bitcoins meer en meer geaccepteerd als betalingsmiddel. Voor een wereldwijd overzicht: coinmap. En wil je in de Nederlandse Bitcoinstad gaan winkelen? Ga naar Arnhem. Voor een overzicht, kijk op Waar kan ik betalen?

Winkelen met Bitcoins in Amsterdam