Ga naar de inhoud

Bitcoin en energieverbruik

Bitcoin is ontworpen als decentraal betalingsprotocol dat gebruik maakt van cryptografie om daadwerkelijk veilig en betrouwbaar te zijn. Om de cryptografische puzzels op te lossen wordt de rekenkracht van computers gebruikt. Ook wel Proof of Work genoemd. Met de stijgende populariteit neemt het aantal transacties toe, dus ook het energieverbruik. Momenteel is het energieverbruik 200 kWh per transactie. Met een gemiddeld verbruik van 2.910 kWh voor Nederlandse huishoudens, kunnen ruim 25 huishoudens voor één dag voorzien worden van stroom.

Toename energieverbruik

De cijfers van Digiconomist zijn duidelijk. De 200 kWh per transactie is goed voor ruim 200 wasbeurten. Het totale energieverbruik van het netwerk is toegenomen door enerzijds de populariteit van de digitale munt en anderzijds door de toegenomen moeilijkheidsgraad om de cryptografische puzzels op te lossen. Momenteel verhoudt het totale verbruik zich met het jaarlijkse energieverbruik binnen een land als Azerbeidzjan. Hiermee is Bitcoin reeds IJsland gepasseerd en bedraagt het energieverbruik van Bitcoin circa 0,1% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.

Rekenkracht Bitcoin netwerk

Het Bitcoin netwerk maakt gebruik van computers om de transacties te valideren en toe te voegen aan de blockchain. Slechts één miner ontvangt de beloning van 12,5 Bitcoin en je kan dus stellen dat sprake is van een loterij. Dit spel gaat 24/7 door en met de komst van ASIC miners (speciale computers voor mining) wordt opgeschaald om de kans op het vinden van de oplossing en dus beloning te vergroten.

Elke computer is onderdeel van het netwerk en iedereen beschikt over de gehele transactiegeschiedenis van Bitcoin. (raadpleeg bijvoorbeeld Blockchain.info) Transacties worden gevalideerd en de gelukkige die de oplossing vindt, ontvangt de beloning en transactiekosten. Dit spel van Proof of Work wordt telkens moeilijker om te voldoen aan de gemiddelde bloktijd van 10 minuten. (om de 10 minuten wordt een nieuw blok toegevoegd)

Energieverbruik netwerk

Het energieverbruik berust op een inschatting omdat de daadwerkelijke apparatuur die gebruikt wordt voor het delven van Bitcoin niet bekend is. Was het in de begin jaren van Bitcoin mogelijk om met een simpele desktop te minen, ging dit over tot het gebruik van grafische kaarten, nu is sprake van speciale ASIC. (Application Specific Integrated Circuit)

Digiconomist heeft op basis van de omzet van de miners en de vermoedelijke prijs van energie, het energieverbruik herleid. Daarbij de aanname dat de kosten voor energie ruim 60% van de omzet bedragen. Voor de elektriciteitsprijs wordt gerekend met 5 cent (dollar) per kWh.

Dat de energiekosten 60% uitmaken van de omzet verklaart dat miners opzoek zijn naar goedkope locaties. China loopt voorop als het gaat op grootschalige mining en het bedrijf Bitmain omvat naast de productie van ASIC miners ook een eigen operatie om Bitcoin te delven. Bitmain heeft onder andere faciliteiten in de provincies Binnen-Mongolië en Xinjiang waar elektriciteit wordt opgewerkt door kolencentrales. In de provincies Yunnan en Sichuan zijn ook miners actief en daar wordt gebruik gemaakt van waterkrachtcentrales. Ook IJsland is een populaire locatie door het gebruik van geothermische energie voor elektriciteitsopwekking. Genesis Mining heeft daarom mining locaties op IJsland. Met Gensis Mining start je eenvoudig jouw eigen mining operatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *