Ga naar de inhoud

Bitcoin oplichters

Sinds Bitcoin de magische grens van goud heeft aangetikt en er verschillende uitingen zijn gedaan in de media, trekt Bitcoin ook een ander publiek aan. Naast de investeerders, ondernemers en tech junkies, zijn oplichters ook gecharmeerd van Bitcoin. Deze oplichters maken meer en meer gebruik van slimme manieren om via social media mensen op te lichten. De methoden die de oplichters gebruiken, kunnen worden verdeeld in 4 categorieën.

Nep wallets

Oplichters maken handig gebruik om nieuwe wallets te verspreiden via social media. Een besmette wallet-app wordt via een URL verspreid. Naast de directe verspreiding, worden Bitcoin enquêtes ook aangewend voor de verspreiding van malware. Wees alert en controleer of de internetverbinding een HTTPS verbinding is, deze is namelijk beveiligd.

Bitcoin phishing

Wel worden vanuit de verschillende Nederlandse banken gewezen op phishing. Ook Bitcoin is onderhevig aan phishing. Veelal wordt gebruik gemaakt van het ‘merk’ Bitcoin. In plaats van het vragen om de PIN code wordt bij Bitcoins gevraagd om de privé sleutel van betreffende Bitcoin adres. De scammer vraagt om een verificatie van de sleutel, doe je dit dan heeft de scammer controle over jouw Bitcoins.

Bitcoin flipping

Verdubbelen van Bitcoins met een factor 10. Op social media doen scammers zich voor als een betrouwbare partij. Gesteund door een social media profiel op bijvoorbeeld Instagram stellen zij zich voor. Medestanders of fakers worden gebruikt om de ‘propositie’ van het verdubbelen van Bitcoins te ondersteunen.

Bitcoin piramidespelen

Het piramidespel is geen onbekende in de wereld van oplichters. Een hoog rendement wordt voorgehouden en op een slimme manier wordt gebruikgemaakt van verschillende marketingstrategieën. Kortweg, een kleine investering kan worden verdubbeld door het aanbrengen van nieuwe leden. Nieuwe leden dien weer nieuwe leden aan te brengen. Een unieke vorm van een piramidespel specifiek voor Bitcoin is de investering in mining hardware. Deze vorm is lastiger op te merken als oplichting, want in sommige gevallen zijn investering in mining legitiem. Het overgrote deel is echter oplichting.

Advies: verstrek nooit je privé sleutel (private key) en gebruik een papieren of hardware wallet. Welke Bitcoin wallet?