Ga naar de inhoud

Bitcoin USD 4.000 eind 2017? 12 juni een omwenteling?

Bitcoin heeft de afgelopen week wederom een sterke opwaartse trend doorgemaakt. Herstelde de koers zich na het Consensus evenement rond de 2.200 – 2.300 USD en nadien ging de koers omhoog naar een nieuw record van USD 2.957. Dit nieuwe record werd bereikt op 6 juni om 15 uur. Kijkend naar de afgelopen 3 maanden is de koers met ruim 140% gestegen. Blijft dit zo doorgaan? Wil je meeliften op de koers van Bitcoin, maar wil je je niet begeven in de materie? Dan zijn er alternatieven waaronder Bitcoin trading. Dit was enige dagen geleden de richting waarop Bitcoin leek af te koersen. Werd gisteren op 11 juni de koers van USD 3.000 doorbroken, vandaag is het geheel een andere beweging. De koers staat onder druk en is zeer bewegelijk. Een daling van USD 300 met een herstel welke gevolgd door dalingen.

Bitcoin in het nieuws

De sterke opmars van de koers en de continue aandacht hierover deed de laatste tijd veel stof opwaaien en het is aannemelijk dat dit de komende tijd wel aanblijft. Bitcoins en altcoins zoals Ethereum blijven hot. Temeer vanwege de rendementen en de extreme koersbewegingen. Vandaag markeert een grote correctie. Wat te doen? Dat is en blijft lastig. Bitcoin is gestoeld op vertrouwen. Valt er niks te zeggen over verwachtingen? Als je een zijstap neemt en kijkt hoeveel mensen in jouw omgeving bekend zijn met Bitcoin en altcoins en daadwerkelijk deze aanschaffen of hiermee handelen, dan staat we aan de vooravond van deze nieuwe technologische ontwikkeling. Blockchain de achterliggende technologie is hot. Zoals met elke verandering gaat de verspreiding van Bitcoin en altcoin niet zonder slag of stoot. Om een aantal verwachtingen te benoemen. Saxo Bank analist Kay Van-Petersen doet een voorspelling van USD 100.000 in 10 jaar. (Bron: CNBC) Belangrijker dan deze uitspraak is de waarom? Begrijpen we de waarom dan wil het niet zeggen dat USD 100.000 bereikt wordt. Echter ontstaat wel een kader waarbinnen we deze nieuwe ontwikkelingen kunnen plaatsten.

Startpunt van de analyse is het dagelijkse volume wat verhandeld wordt in fiat geld ofwel fiduciair geld. Fiat geld ontleend de waarde uit het vertrouwen dat hiermee goederen en diensten kunnen worden gekocht. Strikt genomen is Bitcoin ook fiat geld. Echter in deze context wordt bedoeld het fiat geld met een wettelijke basis, uitgeven door de overheid. Met 10% van dit volume in digitaal geld, wordt gesproken over USD 500 miljard waarbij het aandeel Bitcoin 35% is. Dagelijks wordt dan 175 miljard dollar aan Bitcoin verhandeld. De verhouding volume welke dagelijks wordt verhandeld en de totale marktomvang, wordt beraamd op een factor 10. Dat geeft een omvang van 1,75 biljoen dollar. Afgezet tegen het aantal Bitcoins op dat moment (17 miljoen) wordt de koers op ruim 100.000 dollar beraamd.

Uiteraard is de berekening een ruwe schatting en kan worden gesteld dat de ontwikkeling van Bitcoin en altcoins in de kinderschoenen staat. Technologische ontwikkelingen gaan snel en wallets, eenvoudige aanschaf en overdracht van geld naar thuislanden, maken dat verspreiding van deze nieuwe technologie wordt versneld. De kanttekening die terecht wordt gemaakt is dat de bewegelijkheid van de koers er één is van perspectief. Westerse landen hebben geen sinds lange tijd geen hyperinflatie doorgemaakt. In Europa is de Duitse hyperinflatie in 1922-1923 het voorbeeld.

Altcoins in het nieuws

De Altcoin van dit moment is Ethereum als je kijkt naar de Top 10. Afgelopen weken stond Ethereum volop in de schijnwerpers en werd vanuit Zuid-Korea veel geïnvesteerd in deze altcoin. Ethereum is geheel anders dan Bitcoin en de toepassingen liggen in het platform. Het bedrijfsleven voorziet toepassingen van het achterliggende protocol door ‘eigen’ Ethereum toepassingen te ontwikkelen. De Enterprise Ethereum Alliance voorziet vergaande toepassingen en gebruikt de ervaringen van het Ethereum protocol als voorbeeld. Een toepassing welke momenteel populair is het investeren in startups middels eigen ‘aandelen’. Die aandelen of tokens worden uitgegeven, gebruikmakend van Ethereum. De zogenoemde ICOs (Initial Coin Offerings) zijn razend populair. Een deel van deze tokens, zorgt ervoor dat Ethereum in aanbod daalt. Ethereum vanuit de tokens komt alleen op de markt als de startups liquide middelen nodig hebben. Met de extreme koersontwikkeling is het aannemelijk dat juist Ethers worden behouden om te profiteren van koerswinst. Vandaag is Bancor gelanceerd middels een ICO. Binnen 3 uur is deze ICO zeer geslaagd met ruim 396.720 Ethers. Tegen een actuele koers op het einde van de ICO, is dit ruim 144 miljoen dollar.