Ga naar de inhoud

Bitcoins en belastingaangifte

Hoe gaat de Belastingdienst nu eigenlijk om met Bitcoins? Bitcoins is een nieuw soort geld, digitaal geld. Dit roept vragen op. Hoe kijkt de Belastingdienst naar mijn Bitcoins en op welke wijze dienen Bitcoins te worden opgenomen in de aangifte.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe de fiscus naar investeringen in alternatieve valuta’s zoals bitcoin en altcoins kijkt. De meeste activaklassen zijn niet gereguleerd, maar cryptocurrencies zijn een relatief jonge markt. Volgens Business Insider kan het maken van een fout je duur komen te staan.

Dit artikel beschrijft het investeren in cryptocurrencies en het indienen van belastingen op jaarbasis.

Binnenkort onderzoekt de Belastingdienst uw crypto-activa.
De centrale vraag van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission is of bepaalde cryptocurrencies moeten worden beschouwd als financiële producten die op een beurs kunnen worden verhandeld. Als dat zo is, krijgt de commissie nog veel meer regelgeving te verwerken. Momenteel is de markt minder gereguleerd dan vroeger.

Eu belasting voorstel

De Europese Commissie heeft onlangs een wetsvoorstel uitgebracht over hun wensen voor regulering. Daarin stellen ze dat ze strengere regels willen creëren voor anonieme wallets en andere interessegebieden. Enkele van hun andere gestelde doelen zijn onder meer het reguleren van grensoverschrijdende cryptohandel en -transacties. De Europese uitwisseling van belastinggegevens zal binnenkort ook cryptocurrency-holdings omvatten. Dit betekent dat uw inkomsten en uitgaven voor cryptocurrency mogelijk al op een belastingformulier staan ​​voordat het is ingevuld. Het is onduidelijk hoe de uitwisseling van plan is om gegevens te delen met gedecentraliseerde uitwisselingen.

Vermomde kracht geeft de mogelijkheid om door de meeste verdedigingen te gaan.
De Belastingdienst beschouwt crypto-activa als ‘verkapte activa’. Dit betekent dat het niet melden van cryptoholdings kan leiden tot boetes. In sommige gevallen kan dit leiden tot strafrechtelijke vervolging. De IRS lekt gegevens naar andere handelsplatforms behalve eToro. Zoals het bedrijf Tax at Work opmerkt, ontvangt de belastingdienst gegevens van bepaalde platforms via memo’s die zijn geschreven door hun werknemers. De IRS wil niet onthullen welke platforms hen van informatie voorzien, dus geven ze die informatie niet vrij aan het publiek. In plaats daarvan kunnen belastingplichtigen bezwaar maken tegen hun aanslag en inzage vragen in hun dossier.

Welke box is Box 1 of Box 3?

Bij beleggen in crypto bevat Box 3 fiscale informatie. Het bedrag in de box is € 50.000 of € 100.000 indien belegd bij een fiscale partner. Nieuwe investeerders moeten hun investeringen melden wanneer ze het belastingvrije kapitaal in 2021 overschrijden – dat is € 50.000 of € 100.000. Bij het berekenen van de belasting op cryptovaluta wordt de waarde van de munt op 1 januari van het belastingjaar gebruikt. Momenteel zijn er geen overheidsvoorschriften over welke cryptocurrency-prijs moet worden gebruikt voor belastingberekeningen. Alle belastingberekeningen moeten worden gedaan via een aangifte. U betaalt belasting over uw cryptocurrency-inkomsten volgens de waarde van het handelsplatform waar het is verworven. Eventuele prijswijzigingen gedurende de rest van het jaar doen er niet toe; zelfs enorme prijsschommelingen op 2 januari veranderen daar niets aan.

dozen
Box 1 bevat gewone inkomsten, zoals loon of salaris. Box 2 bevat inkomsten uit vermogensbeheer, zoals dividenden of rente. Box 3 bevat inkomen uit vermogen; dit is meestal van investeringen of rente op leningen. Bij het werken met vermogen wordt box 3-inkomen tegen een hoger tarief belast dan andere inkomstenbronnen. Het is onduidelijk wanneer de overgang van de ene mindset naar de andere plaatsvond. Dit komt omdat het aanzienlijke kennis en ervaring vereist, evenals het geld en de tijd om het te bereiken.

Elke combinatie van deze drie factoren kan leiden tot een verschuiving van vermogen van box 3 naar box 1. Door het lagere belastingtarief van box 3 is het voordeliger om kapitaal van daar naar box 1 te verplaatsen. Box 1 voegt 49,5% aan vergoedingen toe aan het daadwerkelijke rendement.

Wanneer u inkomsten verdient met het delven van munten, valt dit in box 1. Daarom wordt het meer belast dan investeringen die niet in box 1 vallen. Box 1 omvat bijvoorbeeld inkomsten uit cryptomining. Een database met blokken is een metafoor voor de blockchain. Elk record of blok in de database bevat een specifieke transactie. Een willekeurige computer op het netwerk verifieert elke transactie voordat de miner een vergoeding in rekening brengt.

Let op: de Belastingdienst stelt het heffingsvrij vermogen jaarlijks vast.

Aangifte

De aangifte van Bitcoins vind je terug in de aangifte tool. Aangifte van Bitcoins is belangrijk, mochten de bitcoins sterk in waarde stijgen zonder dat je deze hebt aangegeven, dan wordt dat gezien als zwart geld.