Ga naar de inhoud

Bitcoins minen door halvering block minder interessant, of toch niet?

Bitcoin block halveert

Het minen van bitcoins is sinds dit jaar minder winstgevend geworden. Waar een zogenaamde block eerst 25 bitcoins bevatte, is de beloning nu gehalveerd tot 12,5.

De halvering van het aantal bitcoins als beloning voor het delven heeft opzettelijk plaatsgevonden. De broncode van Bitcoin is namelijk zo geschreven dat de beloning elke vier jaar halveert.

De gewone Bitcoin-gebruiker ondervindt hier geen enkele last van. Wel heeft de verminderde opbrengst van het minen op korte termijn gevolgen voor bedrijven die zich bezighouden met het aanmaken van nieuwe bitcoins. Hun inspanningen leveren hierdoor namelijk de helft minder op, terwijl de energiekosten nog hetzelfde blijven.

Wie heeft de langste adem?

Het zijn dus spannende tijden voor de Bitcoin-miners. Blijft het rendabel of zullen sommige partijen het bijltje er bij neergooien? In het laatste geval zou het voor de doorzetters blijven lonen, aangezien de rekenkracht die nodig is voor de creatie van nieuwe bitcoins afneemt naarmate er minder concurrentie is. Ook hopen de miners op een waardestijging in Bitcoin. Iets wat zeker niet ondenkbaar is, want ook investeerders hebben de weg naar de populaire cryptocurrency gevonden.