Ga naar de inhoud

Bitcoins mining

En ineens was er Bitcoin. Maar waar komen bitcoins eigenlijk vandaan? Bitcoins worden gemaakt doordat complexe berekeningen worden opgelost met de rekenkracht van computers. Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk komt het er op neer dat bitcoins ontstaan als beloning voor het oplossen van een ingewikkelde som.

Wat is Bitcoin mining?

Het Bitcoinbetalingssysteem werkt namelijk zo, dat elke transactie met Bitcoin moet worden gevalideerd. Deze validatie wordt gedaan door alle computers die zijn aangesloten op het netwerk. Dit netwerk van computers is erg belangrijk, want zonder dit netwerk kan Bitcoin niet bestaan. Daarom krijgen de computers die als snelste een berekening kunnen uitvoeren een beloning in de vorm van bitcoins. Het uitvoeren van deze berekeningen wordt ook wel bitcoins minen genoemd, verwijzend naar het delven van goud.

Iedereen met een computer kan zich aansluiten op het Bitcoinbetalingsnetwerk, maar het delven van bitcoins is tegenwoordig lang niet meer voor iedereen rendabel. Toen Bitcoin net nieuw was, was bitcoins minen erg makkelijk. Destijds kon je nog gewoon de processor van je computer gebruiken. Vandaag de dag heb je speciaal ontwikkelde Bitcoin mining apparatuur nodig om een kans te maken om een berekening als eerste op te lossen, zoals ASICS of meerdere grafische kaarten (GPU’s).

Bitcoin miner kopen, of niet?

Er zijn inmiddels veel mensen die behoorlijk hebben geïnvesteerd in Bitcoin miners. Sommigen hebben zoveel Bitcoin hardware gekocht, dat ze enorme loodsen vol hebben staan met Bitcoin miners die dag en nacht aan het rekenen zijn. Daar kan de gewone hobbyist niet meer tegenop. Daarom zijn er zogenaamde mining pools opgericht. In deze groepen bundelen mensen hun krachten en worden de bitcoins verdeeld onder de leden van de snelste groep. Maar ook hier geldt weer dat snelheid belangrijk is. Dus mocht je willen beginnen met Bitcoin minen, sluit je dan aan bij een mining pool en investeer in goede Bitcoin hardware.