Ga naar de inhoud

Bitcoins het nieuwe goud?

Wordt Bitcoins het nieuwe goud? Het belangrijkste van Bitcoin is het achterliggende protocol van vertrouwen, welke tot uitdrukking komt in de Blockchain. De ontwerper van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, wist in 2008 het protocol op te stellen dat een aantal regels omvat welke vertrouwen creëren in cryptovaluta. Toevallig dat het ontstaan van Bitcoin samenvalt met de financiële crisis.

Wat gebeurde er tijdens de financiële crisis? Financiële instanties en beleggers gaan hun toevlucht zoeken in veilige beleggingsinstrumenten zoals goud. Betekende 2008 meteen een stijging voor de goudprijs? Nee! Dit heeft te maken dat instanties welke getroffen door de crisis, een acute noodzaak tot financiële middelen hadden. Inkomsten vielen weg of het onderpand op geleend geld was niet meer toereikend. Er ontstond verkoopdruk en in 2008 daalde de goudprijs met circa 25%. In 2009 begon de goudprijs aan een opwaartse rally.

Waarom kan Bitcoin het nieuwe goud worden? Of is Bitcoin al het nieuwe goud? Bitcoin kent een aantal eigenschappen die waardevol zijn:

● Schaarste. De voorraad te delven (mining) Bitcoins is gelimiteerd. 21 miljoen Bitcoins zijn te delven. Goud als edelmetaal kent ook een voorraad, op aarde wel te verstaan. Met de technologische ontwikkelingen die gaande zijn, is mijnbouw in de ruimte voor de handliggend. Het aanbod aan goud neemt dan toe en goud is dan niet meer zo waardevol.
● Overdraagbaarheid. Bitcoins in tegenstelling tot goud zijn als beleggings- en/of ruilmiddel eenvoudig overdraagbaar. Om te beschikken over Bitcoins is een digitale portemonnee of Bitcoin Wallet met daaraan gekoppeld een Bitcoin adres het het noodzakelijke. Voor goud zijn fysieke transacties een stuk lastiger.
● Duurzaamheid. Elke transactie wordt gevalideerd en vastgelegd in de Blockchain. Transacties die geverifieerd zijn, en daarmee als waar worden gezien, blijven voor eeuwig beschikbaar in de Blockchain.

Met de stijging van de koers voor Bitcoin komt de goud in zicht. Op 23 februari bereikte de de koers zijn hoogste waarde: $ 1.172,09. Drie jaar geleden deed de koers gemiddeld $ 1.165,89. (november 2013) De prijsontwikkeling wordt veroorzaakt door een aantal ontwikkelingen. Vraag is wat dit uiteindelijk gaat betekenen in het verdere koersverloop.

Bitcoin ETF

De tweelingbroers Winklevoss, oprichters van Gemini (https://gemini.com/), hebben een aanvraag bij de Amerikaanse toezichthouder SEC gedaan voor het toelaten van een Exchange Traded Fund (ETF) Bitcoin. De SEC beslist op 11 maart 2017 of de eerste ETF voor Bitcoin wordt toegelaten op de beurs BATS. (Better Alternative Trading System) Deze beurs is een alternatief voor de beurzen in New York. (NYSE en NASDAQ)

Met een ETF koop je een index. Stijgt de index, dan wordt je ETF meer waard. Daalt de index, dan wordt je ETF minder waard. ETF’s zijn transparant, bieden een goede spreiding en hebben lage beheerskosten.

Toelating van de ETF kan betekenen een toevlucht in kapitaal voor Bitcoin, een stimulans voor hogere koersen. Als een toename van investeringen in rekenkracht om Bitcoins te delven, welke netwerkveiligheid verder bewerkstelligen. Dat laatste veiligheid is een belangrijk aspect, het algoritme SHA-1 (Secure Hash Standard) is op 23 februari 2017 gebroken. Een mijlpaal met een Nederlands tintje, het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en Google.

SHA-1 wordt gebruikt voor digitale handtekeningen en de integriteit van bestanden verificatie, bijvoorbeeld beveiliging van creditcardtransacties. Alhoewel deze standaard in 2011 is vervangen, wordt er toch nog gebruik van gemaakt.

Wat betekent dit voor Bitcoin? Bitcoin maakt gebruik van het zwaardere algoritme SHA-2. (specifiek SHA-256, een 256 bits) De hash maakt onderdeel uit van het Bitcoin mining. De SHA-1 breuk heeft geen invloed op de veiligheid van Bitcoins.

China en Bitcoin

Begin dit jaar is opname van Bitcoins, tegen de lokale Chinese Yuan, verboden door de overheid. Dit heeft geleid tot een dalend volume op de Chinese beurzen voor Bitcoins. Handel heeft geen zin als je de Bitcoins niet om kan zetten in de lokale munt. Chinese handelaren zijn uitgeweken naar de Dollarkoers. Omstreeks 10 maart 2017 wordt weer voorzien in de opname van Bitcoins in de Chinese Yuan. Of dit daadwerkelijk besloten wordt, dat blijft de vraag.

Koers boven $ 1.000

De Bitcoinkoers stabiliseert zich boven de $ 1.000. Een steunpunt welke door technisch analisten als belangrijk wordt aangeduid. Hoe langer de koers boven de $ 1.000 blijft, des te sterker dit steunpunt wordt. Onderstaande de koers van Bitcoin over de afgelopen 3 maanden.

Bron: CoinDesk, 27-02-2017 (http://www.coindesk.com/price/)

De toekomst van Bitcoin

De toekomst voorspellen blijft een lastige materie, daar beginnen we ook niet aan. Als je de financiële ruimte hebt om te investeren in Bitcoin, dan is Bitcoin een manier om je beleggingsportfolio uit te breiden met een interessant product. Enerzijds vanwege de beweeglijkheid van de koers en het passeren van de $ 1.000. Anderzijds de ontwikkelingen ten aanzien van de EFT en de technologische toepassingen gerelateerd aan de Bitcoin: de Blockchain.