Ga naar de inhoud

Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic (ETC) is ontstaan door de hack van de DAO in het Ethereum netwerk. Dit leidde tot de splitsing in Ethereum Classic en Ethereum omdat beide partijen een andere kijk hadden op het ongedaan maken van de hack. Ethereum Classic heeft dezelfde functionaliteiten als Ethereum, het creëren van decentrale applicaties op de Blockchain.

Koop of verkoop Ethereum Classic via LiteBit.

Wat is Ethereum Classic?

Ethereum Classic is een decentraal platform voor smart contracts. Deze smart contracts zijn applicaties die exact datgene doen wat in de programmeercode is vastgelegd. Applicaties die werken zonder enige storing, censuur, fraude of inmenging van derden. Ethereum Classic is de voortzetting van de originele Ethereum blockchain. De aanhangers van Ethereum Classic geloven in de propositie van elke blockchain, de onveranderlijkheid. Geldige transacties kunnen nooit worden gewist of worden vergeten. Code is wet, dat is het mantra van Classic aanhangers.

Ethereum Classic deelt met Ethereum de achterliggende technologie. Tot de hack van de DAO (Decentralized Autonomous Organization) was er één Ethereum. Om de diefstal ongedaan te maken, werd een oplossing bedacht. Die oplossing leidde tot de twee kampen Ethereum en Ethereum Classic. Die splitsing werd uitgevoerd op 20 juli 2016, blok 1.920.000 en dat moment is de geboorte van Ethereum Classic.

Wat zijn de verschillen met Ethereum?

  • Ethereum Classic staat los van de ontwikkelingen van Ethereum. Laatstgenoemde heeft na de DAO een sterke koersontwikkeling doorgemaakt.  Dit wordt mede veroorzaakt omdat de foundation en de bedenker van Ethereum, Vitalik Buterin, betrokken zijn bij de technologische ontwikkelingen. Temeer dat het bedrijfsleven aansluit bij de Enterprise Ethereum Alliance maakt dat het vertrouwen in de technologie van Ethereum stijgt. Ethereum Classic heeft deze support vooralsnog niet.
  • Ethereum Classic onderscheidt zich op het vlak van onveranderlijkheid. Transacties kunnen niet worden gewist of worden vergeten. Ondanks de DOA hack, blijft Ethereum Classic trouw aan het principe dat vertrouwen in de uitvoering van de code ligt. Ethereum heeft de DAO ongedaan gemaakt en de vraag blijft of in de toekomst eenzelfde actie wordt uitgevoerd in geval van hacks. De DAO was in zekere zin een speciale omstandigheid. Kamp Ethereum Classic spreekt over leergeld en kamp Ethereum hanteert het principe van rechtvaardigheid door het ‘ongedaan’ maken van de hack.
  • Ethereum Classic heeft onlangs een voorstel aangenomen dat leidt tot een maximale omvang van het aantal Classic Ethers. Het nieuwe uitgiftebeleid gaat leiden tot een voorraad van 210 miljoen Classic Ethers. Deze ontwikkeling kent Ethereum vooralsnog niet.

Waar te koop?

Ethereum Classic kent unieke adressen die verschillen van de adressen van Ethereum. Het is dus opletten wanneer je transacties doet. ETC voor Ethereum Classic en ETH voor Ethereum. De Ledger Nano S wallet biedt voor beide een oplossing voor het veilig houden van Ethers. Heb je eenmaal een geschikte wallet dan kan je via iDEAL eenvoudig Ethers kopen bij LiteBit.