Ga naar de inhoud

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH) is het platform voor het creëren van decentrale applicaties op de blockchain. Slimme contracten maken het mogelijk om Ethereum breder toe te passen dan alleen cryptogeld. Veelal wordt gesproken over programmeerbaar geld. Sinds de lancering van Ethereum in juni 2015 heeft Ethereum een sterke groei doorgemaakt.

Koop of verkoop Ethers via BTCdirect!

Wat is Ethereum?

Ethereum is anders dan Bitcoin en andere munten omdat het directe toepassingen kent buiten een betalingsmiddel en/of waardemiddel. Ethereum valt te omschrijven als het internet met de datastructuur van de blockchain. De ontwikkelaar Vitalik Buterin voorziet Ethereum als vergaande decentrale technologische oplossing waardoor derde partijen geen rol meer spelen in transacties. Interacties en transacties verlopen direct tussen gebruikers. Ethereum bestaat uit een Ethereum Browser voor messaging (interacties) tussen gebruikers en de blockchain met daarin een programmeercode. De programmeercode maakt het mogelijke decentrale applicaties (dApps) te ontwikkelen en deze uit te voeren op de blockchain. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van dApps in finance met volledige transparantie en vertrouwen door het gebruik van de blockchain. Deze dApps werken zelfstandig 24/7 het gehele jaar door het Ethereum netwerk te gebruiken. Het netwerk voorziet in een decentrale Turing-complete virtuele machine, de Ethereum Virtual Machine (EVM), een wereldwijde computer die niet kan falen of kan worden gecensureerd of gestopt. Internet is de toegang tot Ethereum. Waar het internet is, is Ethereum.

Gavin Wood (mede-ontwikkelaar) benoemd Ethereum als:

  • bouwsteen voor vertrouwen. Ethereum creëert een standaard voor vertrouwen middels haar platform. Bijvoorbeeld autonome handelssystemen, slimme contracten en infrastructuur.
  • rechtbank van het internet. Ethereum kan bepalen wat goed of slecht is. In gevallen wanneer partijen over het internet een meningsverschil hebben, dan kan Ethereum overeenstemming bereiken. Principes (en afspraken) worden opgenomen in sociale contracten op de blockchain en deze worden uitgevoerd zonder een derde partij. (en centrale server) Ethereum als cryptowetgeving.
  • internet 3.0 waarin centrale servers geen rol spelen. Decentralisatie van het internet.

Hoe werkt Ethereum?

Het Ethereum netwerk ondersteund decentrale applicaties op de blockchain. Decentrale applicaties bieden voordelen ten opzichte van centrale systemen op de vlakken: kosten, markttoegang, falen van het systeem, censuur, transparantie en vertrouwen. Om deze applicaties te laten werken is ‘brandstof’ nodig in de vorm van gas. Dit gas wordt Ether genoemd en kan worden gezien als digitaal geld. Ethereum kent vanaf de lancering 60 miljoen Ethers die in de voorverkoop op de markt zijn gebracht. In deze periode is een hoeveelheid van 12 miljoen Ethers toegewezen aan de Ethereum Foundation. Ethereum kent geen limiet aan het aantal Ethers welke in omloop worden gebracht. Enige restrictie is dat er jaarlijks 18 miljoen Ethers gecreëerd mogen worden. Ethers worden gemiddeld elke 12 seconden gecreëerd door het oplossen van de cryptografische puzzel. De beloning hiervoor is 5 Ethers. In sommige gevallen wordt de oplossing ook gevonden door een andere partij en deze krijgt een beloning van 2-3 Ethers. Het stelsel van beloning is vergelijkbaar met Bitcoin, proof of work. Ethereum is toekomstgericht en is bezig met het proof of stake algoritme waarbij alleen transactiekosten het netwerk verder ondersteunen.

Kenmerken Ethereum

  • Ethereum is niet vergelijkbaar met Bitcoin dat het toepassingen biedt op de blockchain. Ethereum is programmeerbaar en schaalbaar. De bloksnelheid is 12 seconden in tegenstelling tot 10 minuten bij Bitcoin. Transactiekosten zijn in verhouding tot Bitcoin relatief laag.
  • De DAO ( Decentralized Autonomous Organization) was een toepassing van Ethereum als investeringsmiddel. De DAO had als doel een nieuw gedecentraliseerd business model te creëren op de blockchain. Een entiteit zonder conventionele structuur en bestuurders. Investeerders konden middels tokens zeggenschap uitoefenen. Op 17 juni 2016 werd de DAO gehackt. Om de hack ongedaan te maken werd ingegrepen door de community en dat betekende dat er twee kampen ontstonden. 20 juni betekende de splitsing bij blok 1.920.000 in Ethereum en Ethereum Classic. Laatstgenoemde heeft de hack niet ongedaan gemaakt.
  • Sterk netwerk gericht op promotie en verder ontwikkeling van toepassingen. De Ethereum Foundation is een Zwitserse stichting welke onderzoek en ontwikkeling rond Ethereum promoot en verder verspreid. Vitalik Buterin heeft zitting in deze stichting. Voortkomend uit de activiteiten is een samenwerking met het bedrijfsleven ontstaan, Enterprise Ethereum Alliance. Bedrijven als Samsung, Toyota en Microsoft zijn vertegenwoordigd in deze alliantie.

Waar te koop?

Om Ethereum te kunnen kopen dien je in eerste instantie te beschikken over een wallet. De multi-currency wallets Jaxx en Exodus ondersteunen naast Bitcoin ook Ethereum. Een hardware wallet is aan te bevelen wanneer je de hoogst mogelijke veiligheid wil nastreven. De Leger Wallet Nano S is uitermate geschikt als Ethereum wallet. Nu je beschikt over een Ethereum wallet zijn er verschillende opties om Ethereum aan te kunnen schaffen.

  • BTCDirect een Nederlandse aanbieder biedt de mogelijkheid om Ethereum aan te schaffen via iDEAL en andere betalingsmogelijkheden.
  • Omwisselen van Bitcoins (of altcoins) in Ethereum door het gebruik van Changelly.

Ethereum is een cryptocurrency waar veel van verwacht wordt. Het is dan ook mogelijk om direct in Ethereum te investeren door de bijbehorende munt te kopen. Deze draagt de naam Ether. Er zijn verschillende manieren om Ether te kopen. Het bedrag kan je zelf invullen in de calculator en je kunt direct zien hoeveel dit in euro’s is. Het kan betaald worden met iDeal, Bancontact, een creditcard of via banktransfer. Je hebt dan direct na aankoop de Ethers op je rekening. Deze worden vanuit een eigen wallet verstuurd en kunnen daardoor direct verzonden worden.

Hoe werkt het?
Voor het opslaan en beheren van je eigen Ethers heb je een eigen wallet nodig. Die kan je gratis gebruiken. In de prijscalculator kan je aangeven hoeveel Ethers je wilt kopen of de hoeveelheid euro’s die je zou willen besteden. Je ziet dan direct hoeveel dit in euro’s is. De prijs wordt voortdurend aangepast aan de gemiddelde inkoopprijs die geldt op de internationale markten. Je kunt vervolgens de aankoop direct starten en afronden.  Er komt een orderformulier in beeld, hier geef je het ontvangstadres op en kies je methode van betalen.

Wanneer je nog geen adres hebt waarop je Ethers ontvangen kunt, dan is dat ook geen probleem. Je kunt direct een gratis wallet aanmaken. Nadat de betaling is afgerond is het belangrijk dat het adres nog eenmaal gecontroleerd wordt. Blijken alle gegevens te kloppen, dan kan de transactie in gang worden gezet met de optie verstuur coins. Binnen twee minuten zullen de Ethers dan in jouw wallet terechtkomen.

Voor het eerst Ethers kopen
Wanneer je een investering doet in ethereum moet je op een aantal zaken letten. Je begint eerst met het inlezen in de techniek. Koop ook eerst een klein bedrag. Wanneer alles in orde blijkt en je snapt hoe het werk kan je een grote bedrag kiezen. Het is belangrijk dat de wachtwoorden en de geheime zin in veiligheid worden bewaard.

De onlinewallets kan je het best gebruiken voor kleine transacties met Ethers. Worden de bedragen groter, dan is het verstandiger om een hardware wallet aan te schaffen. Dit kan je direct doen om een wallet van de hoogste kwaliteit te krijgen.