Ga naar de inhoud

Gulden (NLG)

Gulden het digitale geld voor Nederland. Met Gulden verstuur je niet allen Guldens onderling, maar kan je Guldens naar iedere IBAN rekening overmaken. Gulden de ‘Bitcoin’ met een Nederlands tintje.

Koop of verkoop Guldens via Litebit!

Wat is Gulden?

De Gulden is ontstaan in 2014 (8 april) en had in eerste instantie de naam Guldencoin. In 0ktober 2015 is het Gulden geworden. Het aantal Guldens dat in omloop wordt gebracht is 1.680 miljoen Guldens. Per dag worden 45.000 Guldens op de markt gebracht, zestig jaar lang. De Gulden is geen wettig betaalmiddel welke gesteund door de Nederlandse overheid. Puur de naam Gulden roept nostalgie op en zoals de ‘oude’ Gulden in centen was op te delen, zo is de ‘digitale’ Gulden op te delen in 100 miljoen eenheden. (kleinste waarde 0,00000001 NLG)

Guldens zijn een altcoin die gebaseerd is op de blockchain technologie van Bitcoin. Voor het bewaren, uitgeven en/of ontvangen dient de Gulden wallet. Bijvoorbeeld de Gulden app. Het Gulden netwerk bestaat uit gebruikers die hun Gulden desktop wallet of Gulden Daemon actief hebben draaien. Het netwerk is decentraal en iedereen is eigenaar. Het gebruikte cryptografische protocol is anders dan bij Bitcoin. Gulden maakt gebruik van DELTA. Dit algoritme is een nieuwe ontwikkeling binnen het minen op basis van Scrypt. DELTA behoed dat mining pools dominant worden. Verder zorgt DELTA ervoor dat fluctuaties in rekenkracht beter wordt opgevangen waardoor de stabiliteit van het netwerk wordt verbeterd. Gulden developers werken bovendien aan de ontwikkeling van PoW2 een multi-algoritme dat de stabiliteit verder gaat waarborgen. PoW2 gaat in 2017 actief worden aldus de ontwikkelaars van Gulden.

Gulden en PoW2

Gulden maakt gebruik van Proof of Work om transacties uit te kunnen voeren te valideren. Alle transacties worden met rekenkracht door het netwerk gevalideerd en vastgelegd op de blockchain. Met PoW2 gaat Gulden een nieuw tijdperk in. Proof of Work wordt verrijkt met Currency Holding Witness. De ‘getuige’ gaat naast miners een rol vervullen in het netwerk. De ‘witnesses’ (getuigen) valideert elk block met bijbehorende transacties voordat deze aan de blockchain wordt toegevoegd. De witness wordt uitgevoerd door gebruikers met een (niet mobiele) Gulden wallet en de optie ‘witness’. De getuigen krijgt een beloning voor zijn werk, in feite een digitale spaarrekening door het vastzetten van Guldens om de rol witness uit te voeren.

Met PoW2 wordt het volgende bereikt.

  • PoW2 verhoogt de veiligheid van de blockchain. Naast miners vergroten witnesses de stabiliteit van het netwerk.
  • Nog snellere transacties. In eerste instantie 1 tot 2 bevestigingen, om uiteindelijk te komen tot nul bevestigingen door het gebruik van PoW2.
  • Gulden spaarrekening. Verdien Guldens met Guldens door de rol van witness aan te zetten in de (niet mobiele) Gulden wallet. Je Guldens kan je ‘vastzetten’ voor 1 maand tot 3 jaar.

Waarom Gulden?

  • Met Gulden heb je toegang tot de wereld van crypto valuta met een Nederlands tintje. De bedenker van Gulden, Rijk Plasman. Ontwikkelaars van Gulden zijn toegankelijk voor support via Gulden.com/join.
  • Waarde wordt bepaald door vraag en aanbod waarbij het aantal in omloop te brengen Guldens vastligt. De koers kan omhoog en omlaag, maar gemiddeld genomen stijgt de waarde per Gulden. In 2016 was dit zelfs meer dan 100%. Daar kan geen spaarrente tegenop.

Gulden app

De Gulden app voor Apple en Android is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke wallet om je Guldens in te bewaren. Je kan met de app Guldens versturen en ontvangen. Maar de interface met IBAN maakt het makkelijk om Guldens te versturen naar bankrekeningen. Met optie voor iDEAL koop je gemakkelijk Guldens via de app of via Litebit.

Guldens wisselen