Ga naar de inhoud

Inkomsten en belastingen met bitcoins

Wanneer je jouw inkomsten uitbetaald krijgt in cryptovaluta, dan moet je deze opgeven als inkomsten. Net als wanneer je uitbetaald wordt in regulier geld. Deze regel geldt voor alle uitbetalingen die je krijgt, of je nu volledig in bitcoins uitbetaald wordt of slechts gedeeltelijk.

Bitcoins worden nog niet gezien als officieel betaalmiddel, waardoor dit soort uitbetalingen worden gezien als betaling in natura. Je geeft deze inkomsten op in box 1. De waarde van de cryptovaluta geef je op door de waarde om te rekenen naar euro’s, tegen de waarde die de crypto vertegenwoordigden op het moment dat je de bitcoins in bezit kreeg. Het is daarom handig om de wisselkoers goed in de gaten te houden op het moment dat je wordt uitbetaald.

Handelen in bitcoins

Als jij zelf aan het handelen bent in bitcoins, dan wordt dit gezien als beleggen en moet je de winsten of verliezen aangeven in box 2. Hierbij is het belangrijk dat jouw activiteiten invloed kunnen hebben op de waarde van de cryptovaluta. Dit houdt in dat je bedrijfsmatig cryptovaluta inkoopt, verkoopt of meer bitcoins creëert door te minen. Om dit te kunnen doen heb je een bepaald niveau van kennis en ervaring nodig, plus dat je vaak ook connecties hebt in deze wereld en dit alles inzet om de koers te beïnvloeden. Deze invloed kan positief en negatief uitpakken, afhankelijk van andere factoren die de koers bepalen.

Zolang de effecten van de koers beïnvloeden niet zeker zijn, horen de resultaten niet thuis in zowel box 1 als 2. Dit komt omdat je bezig bent met speculeren over de koersverandering. Minen is een goed voorbeeld hiervan. Je weet namelijk nooit hoeveel cryptomunten het minen per dag op kan leveren en de koers kan sterk afhangen van deze hoeveelheid. Zowel de kosten als opbrengsten van minen worden dus niet geschaald onder box 1 noch 2.

Pas wanneer je zeker weet dat je een bepaald succes boekt met minen moet je deze opgeven in de boxen. Je mag de winst die je dan hebt gemaakt met minen in mindering brengen met de kosten die aan het proces verbonden zijn. Deze kosten bedragen onder andere transactiekosten, de stroomkosten van je computer om het proces op te zetten en de standaard afschrijving van het apparaat zelf.