Ga naar de inhoud

Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC) is een alternatief voor Bitcoin en kent een snellere bevestiging van transacties. Dat maakt Litecoin interessant als digitaal betalingsmiddel. Met de implementatie van SegWit en het Lightning Network gaat dit een verdere vlucht krijgen. Bitcoin als digitaal waardemiddel en Litecoin als digitaal betalingsmiddel.

Koop of verkoop Litecoins via BTCdirect!

Wat is Litecoin?

Litecoin is ontwikkeld door de ex-Google medewerker Charles Lee waarbij gebruik is gemaakt van de kennis en ’tekortkomingen’ van Bitcoin. Het achterliggende protocol en de software vertonen sterke gelijkenis met Bitcoin. Litecoin kent net als Bitcoin een ingebouwde schaarste. Het maximale aantal Litecoins dat in omloop wordt gebracht is 84 miljoen. (een factor 4 in vergelijking met Bitcoin) In tegenstelling tot het gebruik van SHA256 als algoritme maakt Litecoin gebruik van Scrypt. Het grote verschil is dat Scrypt computergeheugen vraag om de cryptografische puzzels op te lossen. Bitcoin vraagt specifieke hardware (ASICs) welke grotere investeringen vergen. Dit verhoogt de toetreding tot het Bitcoin netwerk. Scrypt is net zoals SHA256 een proof of work, waarbij de puzzels worden opgelost door rekenkracht. Gemiddeld om de 2,5 minuten worden nieuwe Litecoin blokken gedolven. Dat maakt dat de omloopsnelheid van nieuwe Litecoins eenzelfde grafiek volgt als Bitcoin.

Hoe werkt Litecoin?

Litecoin wordt ondersteund door een peer-to-peer netwerk dat gebruik maakt van de blockchain. Transacties worden verstuurd via dit netwerk en onlangs is SegWit geactiveerd. SegWit is en oplossing om de schaalbaarheid verder te vergroten door het opsplitsen van informatie in verschillende blokken. Voorheen werd elke transactie voorzien van een script (code) met daarin de digitale handtekening en de publieke sleutel van de zender. Dit alles in één blok. Met SegWit wordt het script buiten het blok gehaald en toegevoegd aan een ‘extended block’. Door deze uitbreiding ontstaat ruimte om op te schalen in het (transactie) blok. Nu SegWit actief is is de volgende stap de implementatie van het Lightning Netwerk. Dit behelst dat partijen een eigen grootboek (ledger) opstellen buitenom de blockchain. De blockchain wordt in dit geval een scheidsrechter. Dit is vergelijkbaar met juridische contracten welke worden opgesteld zonder dat de wetgever (rechtbank) hieraan te pas komt.

Kenmerken Litecoin

  • Litecoin wordt gezien als het digitale zilver. In vergelijking met Bitcoin kent Litecoin een hogere transactiesnelheid en heeft Litecoin de belofte als digitaal betalingsmiddel voor retail en webshop aankopen. Verder deelt Litecoin de voordelen van Bitcoin: (pseudo)anonimiteit, onafhankelijkheid van derden, volledige controle over jouw eigen transacties.

Waar te koop?

  • BTCDirect is een aanbieder van Litecoins. Litecoins koop je eenvoudig en snel via iDEAL en andere betalingsmogelijkheden. Voor het opslaan van Litcoins dien je te beschikken over een wallet.
  • Jaxx heeft een mobiele wallet en wil je gaan voor veiligheid dan is een hardware wallet de oplossing om Litecoins en andere cryptocurrency op te slaan.

Zoals het geval is voor vrijwel alle cryptomunten worden ook Litecoins in een wallet bewaard. Het aanmaken van een wallet kan je gratis online doen. Je doet dit door de uitleg te volgen. De instructies staan hier op een duidelijke manier omschreven. Wanneer je van plan bent om met grote bedragen te gaan werken, dan is het wel beter om een hardewarewallet te gebruiken voor het beheer van je Litecoins. Dit is vele malen veiliger dan het werken met een onlinewallet. Bovendien kan je in een hardwarewallet meerdere soorten coins opslaan. Wanneer dit echter allemaal nog een beetje te ver gaat, dan kan je eerst deze uitleg eens doornemen. Zo kan je zien hoe alles werkt.

Hoe koop ik litecoins?

Het is heel gemakkelijk om Litecoins te kopen. Dat kan je doen door in de calculator aan te geven hoeveel Litecoins je wilt. Je krijgt dan te zien hoeveel dit kost in euro’s. Je kunt het ook omdraaien en een bedrag aan euro’s dat je wenst uit te geven invoeren. Uiteraard zie je dan hoeveel litecoins je krijgt op de calculator. De prijzen zijn altijd de juiste op basis van de koerswaarde.

Heb je alles ingevoerd? Druk dan op de knop Litecoins kopen. Je krijgt dan een orderformulier in beeld dat je kunt invullen, je geeft het Litecoinadres waarop je wilt ontvangen aan en kiest een betaalmethode. Vervolgens kan je verder met het afronden van de betaling door de gegevens nogmaals te controleren. Vervolgens worden de Litecoins direct uit eigen voorraad geleverd. Je kunt betalen via iDeal, Bancontact of met een creditcard. Je hebt dan direct de Litecoins op je rekening zodra het geld ontvangen is. Er wordt altijd van de prijs op dat moment uitgegaan.

Enkele handige tips
Wanneer je in cryptocurrency, zoals Litecoin, gaat inversteren, zorg dan dat je goed op de hoogte bent. Er zitten ook risico’s aan. Er zijn bijvoorbeeld flinke schommelingen in de prijzen. Die kunnen net zo snel stijgen als dalen en dit gebeurt dan ook regelmatig. Wees dus gematigd in je investeringen. Bovendien is het verstandig om je aankopen te spreiden. Dit is een slimme strategie om niet alles kwijt te raken bij een daling.

Daarnaast is het belangrijk om eerst het systeem te testen met een klein bedrag. Zo kan je de techiek van de wallet onder de knie krijgen. Daarna kan je grotere bedragen investeren. Dit is onafhankelijk van het soort wallet dat je kiest. Of dit nu online of hardware betreft. Let wel op dat je de wachtwoorden en beveilingszin goed bewaart op een veilige plek.