Ga naar de inhoud

Monero (XMR)

Monero (XMR) is een cryptovaluta met functionaliteiten gericht op privacy, censuurbestendige transacties en schaalbaarheid. Monero breekt de regels omdat niet te herleiden valt wat jouw saldo is en welke transacties je hebt gedaan, zelfs als je Monero adres bekend is.

Koop of verkoop Monero via LiteBit.

Wat is Monero?

Monero is gelanceerd in april 2014 en is een leidende cryptovaluta. Oorspronkelijk was de naam BitMonero afgeleid uit Bit (Bitcoin) en Monero (Esperanto voor coin). De community koos kort naar de lancering om Bit te laten vallen, zo werd het Monero. Het aantal Monero munten dat beschikbaar komt door deze te minen (delven) is circa 18 miljoen en dit aantal wordt bereikt in 2022.

Hoe werkt Monero?

De anonimiteit wordt gewaarborgd door het CrypoNote protocol en drie privacy technologieën: ring signatures, ring confidential transacties (RingCT) en stealth addresses. Zowel de zender, ontvanger als de hoeveelheid Monero worden verborgen. De gebruiker is dus altijd voorzien van de hoogte privacy standaard.

Kenmerken Monero?

  • Monero verschilt van Bitcoin omdat het gebaseerd is op het CryptoNote protocol. Bitcoin is een transparant systeem, omdat via de Blockchain alle transacties openbaar zijn. Zender, ontvanger en de hoeveelheid zijn bekend. Monero verbergt deze informatie.
  • Monero kent een dynamische blokgrootte en hiermee wordt congestie (file) op het netwerk voorkomen. Miners, die cruciaal zijn in het netwerk, ontvangen voor het oplossen van de cryptografische puzzels een vaste vergoeding. Bij Bitcoin wordt de vergoeding om de 210.000 blokken gehalveerd. (circa om de 4 jaar)
  • Het netwerk is 100% decentraal en Monero voorziet in een laagdrempeligheid doordat voor mining geen specialistische computers nodig zijn. Een normaal computer met daarop de mining software is voldoende. Bitcoin vraagt specialistische hardware (ASIC) welke kapitaalintensief, waardoor één kapitaalkrachtige partij kan beschikken over een groot deel van de mining power. Monero houdt het laagdrempelig en 100% decentraal.
  • Technologische ontwikkelingen worden gesteund door de kennis en expertise van 240 ontwikkelaars. Monero kent een een core team van 30 developers. Ontwikkelingen zijn het Kovri project en OpenAlias. Kovri heeft als doel end-to-end encryptie waarbij IP adressen van zender en ontvanger via het Monero netwerk geheel anoniem blijven. De technologie hierachter wordt ook gebruikt voor het Dark Net, het I2P. (Invisible Internet Protocol) OpenAlias vergemakkelijkt het doen van transacties door Monero stealth adressen (minstens 95 karakters)  Vergelijkbaar met PayPal waar je betalingen doet via email.

Waar te koop?

Monero is eenvoudig te koop via LiteBit en je betaald via iDEAL. Het enige dat je dient te doen is het aanmaken van een wallet bij MyMonero.