Ga naar de inhoud

Nadelen Bitcoin

Nadelen van Bitcoin:

  • Betalingsmiddel. Bitcoins worden in wereldwijd in beperkte mate geaccepteerd als betalingsmiddel. Er is wel een tendens dat digitaal geld als betalingsmiddel haar intrede aan het maken is. Bijvoorbeeld Japan.
  • Verlies. De wallets kunnen verloren gaan wanneer je niet meer beschikt over de privé sleutels of enige vorm van backup. Crasht je computer of verlies je je mobiele telefoon met daarop een wallet, de Bitcoins zijn verloren.
  • Volatiliteit. De koers van Bitcoin is bewegelijk. Vraag en aanbod bepalen de koers. November 2013, China zorgt voor een sterke stijging van de koers tot ruim USD 1.075. November 2013, Amerikaanse senaat start onderzoek naar Silk Road. Koers nog op USD 1.070. Arrestaties in oktober 2013 leidt tot een daling van de koers tot USD 135.
  • Waardegarantie. Het decentrale karakter leidt ertoe dat de centrale overheid geen garantie kan bieden voor de onderliggende waarde. Vraag en aanbod bepalen de waarde. Besluit een grote groep handelaren om Bitcoin te ‘dumpen’ dan zal de koers sterk dalen.

Praktische zaken:

  • Transacties zijn onomkeerbaar. Zijn de Bitcoins eenmaal verstuurd dan kan je de transactie niet ongedaan maken, je bent geen eigenaar meer van de Bitcoins. Alleen de nieuwe eigenaar kan de transactie ongedaan maken door een nieuwe (tegen)transactie uit te voeren.