Ga naar de inhoud

Prijsdaling Bitcoins

De ‘drie katten en de maan‘ en de kat wordt nu op het spek gebonden. De koers is in het weekend gezakt van ongeveer 1.170 naar 884 Euro. Waarom? De Bitcoin staat aan een mogelijke vooravond om te worden gesplitst. Twee kampen: Bitcoin Core en Bitcoin Unlimited.

Achtergrond

Wat is er aan de hand? De twee partijen hebben beide hun eigen opvattingen over de Blockchain, de technologie achter Bitcoin. De Blockchain is opgebouwd in ‘blocks’ waarin de transacties worden opgenomen. Die blokken maken onderdeel uit van het decentrale netwerk, welke door een ieder vrij te raadplegen is. De Blockchain is geheel transparant. Bijvoorbeeld Block #458137 op Blockchain. Dit blok bevat 845 transacties. Op dit moment is de grootte van het Block 1 MB. Daardoor moet je enige tijd wachten totdat jouw transactie goed is gekeurd. Dit komt doordat het aantal transacties over de gehele linie is toegenomen.

Bitcoin Unlimited wil een sneller betalingsverkeer via Bitcoin, dat vraagt om het groter maken van de Block. Bitcoin Unlimited wil deze aanpassing doen en daarmee komen tot een ‘nieuwe’ Bitcoin. De andere groep, Bitcoin Core, wil absoluut geen aanpassing van de Block grootte.

Bitcoin Core

Bitcoin is (verder) ontwikkeld door de Core aanhangers. Zij willen de huidige protocollen behouden en willen geen ‘nieuwe’ munt. De achterliggende reden, de munt is voldoende gedecentraliseerd. Tegenhangers in het kamp Bitcoin Unlimited willen een grotere Block en dat vergt meer rekenkracht. Die rekenkracht vergt zwaardere computers met meer rekenkracht. Rekenkracht door gebruik te maken van krachtige videokaarten die veel geld kosten. De Bitcoin Core groep is bang dat het decentrale karakter verdwijnt zodra de dure computers nodig zijn. Tel daarbij op dat de Unlimited code onlangs werd gehackt, zodat Core niet wil toegeven aan een grotere Block.

De geschiedenis herhaald

De (mogelijke) opsplitsing van Bitcoin, is hetgeen bij de altcoin Ethereum al heeft voorgedaan. Dat gebeurde 20 juli 2016. Sindsdien is Ethereum de leidende coin en is Ehtereum Classic de ‘oude’ coin. Gaat dit ook gebeuren bij Bitcoin? Zo ja, wat is dan het gevolg van deze splitsing?

Het is lastig te zeggen wat er gaat gebeuren. Wel zijn er partijen die Bitcoins omzetten in ander digitaal geld, de altcoins. Op Twitter is een hele discussie gaande over wat komen gaat. Gaat de Core groep een oplossing bieden voor de lange transactietijden? Wil Unlimited echt doorzetten? Als de munt splitst dan wordt de gehele Blockchain gekopieerd en wordt de waarde van de munt verdeeld over beide. Dus bijvoorbeeld twee ‘oude’ munten en twee nieuwe Bitcoin Unlimited munten. Wat er dan gaat gebeuren is waar het vertrouwen heen gaat. Belangrijk daarbij is het inspelen op de veranderingen. Wordt de nieuwe munt meer waard, dan verdampt de waarde van de ‘oude’ munt. Slechts één keten is leidend.

De koersen van de verschillende digitale munten zijn flink in beweging. Dash is al geruime tijd aan het stijgen, Ethereum laat ook een stijging zien en Monero volgt ook. Partijen verspreiden hun ‘risico’. Toch zit in deze koersbeweging ook een opportuniteit. Door Bitcoin te kopen kan je profiteren van de beweeglijkheid (volatiliteit) van de Bitcoin en andere digitale munten.

Handel nu in de waarde van Bitcoins door middel van het kopen en verkopen!

(80,6% van de beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. Je moet overwegen of je het risico kunt nemen om je geld te verliezen)

Live koers Bitcoins