Ga naar de inhoud

Ripple (XRP)

Ripple (XRP) is zowel een betalingsprotocol als een digitale munt. Het betalingsprotocol maakt Ripple interessant. Banken kunnen realtime betalingstransacties uitvoeren over het Ripple netwerk. De lancering van Ripple was in 2012.

Waar kan ik Ripple kopen op internet?

  1. Koop of verkoop (bijvoorbeeld via iDEAL) nu Ripples bij Litebit!

Ripple koers en verwachting

Lees ook ons artikelen over het koersverloop en de toekomst verwachting van de ripple.

Wat is Ripple?

Ripple is een settlement systeem dat realtime betalingstransacties uitvoert via het Ripple protocol. In dit protocol wordt gebruik gemaakt van Ripples die de ‘munteenheid’ vormen binnen het grootboek, de Ripple Consensus Ledger. Ripples geven liquiditeit en kunnen een veelheid aan activa vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld goud, USD, EUR en zelfs andere digitale munten als Bitcoin en Ethereum. Met andere woorden Ripple is tevens een wisselkantoor in de breedste zin van het woord. De toepassingen van Ripple liggen met namen in het internationale betalingsverkeer en internationale geldzending welke nu bijvoorbeeld lopen via Western Union of MoneyGram. Voordelen die Ripple biedt voor de bancaire sector is verhoging van de efficiency in het internationale betalingsverkeer en nieuwe producten en diensten. Onder andere realtime settlement van betalingen zonder settlement risico’s. Betalingen wordt één op één tussen partijen uitgevoerd zodat de waarde van de transactie niet onderhevig is aan koerswisselingen van de onderliggende valuta’s. Bank X hoeft daarom geen rekening te hebben bij bank Y in land Y. En omgekeerd. Banken die samenwerken aan de ontwikkeling van Ripple zijn onder andere Santander, Bank of America en UBS.

Het huidige systeem van internationale betalingen is geïsoleerd in afzonderlijke subsystemen waardoor een aantal tekortkomingen ontstaan. Hoewel de wereld meer en meer verbonden raakt is dat in de bancaire sector niet het geval. Hierdoor hebben klanten geen directe toegang en ondervinden pijnpunten als lage verwerkingstijd, hoge kosten en niet-uitgevoerde transacties. Standaardisatie binnen de sector is tevens beperkt.  Ripple biedt dus een oplossing via RippleNet: One Connected Global Payments Network. Met het Rulebook wordt voorzien in juridische raamwerk voor het waarborgen van rechten en plichten, alsmede de business en operationele regels.

Hoe werkt Ripple?

De werking van Ripple laat zich omschrijven als een basislaag voor (bancair) betalingsverkeer waarbij Ripple een neutrale positie inneemt. Ripple is faciliterend. Het aantal Ripples dat in omloop wordt gebracht is 100 miljard. Om te voorzien in liquiditeit van Ripples wordt aan het einde van 2017 maandelijks 1 miljard Ripples in omloop gebracht. De 55 miljard Ripples wordt per maand op de markt gebracht waarbij ongebruikte volumes in een later stadium weer worden aangeboden. (dit per maand) Gemiddeld werden over de afgelopen 18 maanden 300 miljoen Ripples verkocht. Ripples worden niet gedolven, zoals bij Bitcoin het geval is. Momenteel (peildatum 26-08-2017) zijn 38 miljard Ripples op de markt gebracht.

Ripple richt zich op gebruikers in de bancaire sector om middels het Internet of Value het betalingsverkeer eenvoudiger en efficiënter te maken. Ripple tracht valuta niet te vervangen. Ripple helpt met goedkopere (internationale) transacties waarbij privacy en veiligheid worden gewaarborgd. Persoonlijke gegevens zijn bij een Ripple transactie niet nodig. Transacties zijn niet-omkeerbaar en internationale transacties worden uitgevoerd tegen de beste wisselkoersen. Dat maakt Ripple aantrekkelijk voor de consument en bedrijven.

Ripple biedt via RippleNet een drietal oplossingen voor het (internationale) betalingsverkeer.

  1. xCurrent als oplossing voor banken om end-to-end grensoverschrijdende betalingen uit te voeren. Met xCurrent ontstaat een platform om realtime transactiedetails te versturen alvorens deze daadwerkelijk uit te voeren en via het platform te bevestigen. xCurrent voor banken de oplossing voor Realtime Gross Settlement. De oplossing voorziet in een reductie van operationele kosten, welke met name gelegen in de verwerking van transacties. Bovendien is de betaling van SWIFT fees niet meer nodig.
  2. xRapid als oplossing voor het minimaliseren van de kosten voor liquiditeit. Vooralsnog wordt veelal voorzien in liquiditeit door het aanhouden van verschillende lokale valuta. Met xRapid wordt gebruik gemaakt van Ripples als settlement en hiermee dalen de kosten voor het aanhouden van valuta.
  3. xVia als standaard interface om via verschillende (interne) netwerken en een API een naadloze integratie te maken met RippleNet. Het stelt tevens in staat om geheel transparante transacties te verrijken met additionele informatie zoals facturen.

Kenmerken Ripple

Ripple is een betalingsprotocol welke verwantschap met Bitcoin. Beide protocollen zijn open-source en maken gebruik van een decentraal peer-to-peer netwerk. De cryptografische algoritme die Ripple gebruikt, is vergelijkbaar met Bitcoin. Transacties zijn onomkeerbaar zoals ook het geval met Bitcoin. In tegenstelling tot Bitcoin worden Ripples niet gedolven.

Verschillen met Bitcoin:

  • De afwikkeling van transacties is zeer snel. Slechts 4 seconden. Dit in tegenstelling tot het traditionele betalingsverkeer waarbij een internationale transactie binnen 3-5 dagen wordt afgehandeld.
  • Het Ripple protocol is schaalbaar, 1.000 transacties per seconden 24/7. VISA verwerkt 24.000 transacties per seconden en Ripple kan dit aantal ook aan door verdere opschaling.
  • Ripples kunnen elke willekeurige munt vertegenwoordigen. Ripple hanteert automatische de wisselkoersen. Dat maakt het ook mogelijk om Bitcoins te versturen met Ripple en waarbij de ontvanger de lokale valuta ontvangt.

Waar te koop?

Ripples kun je samen met diverse andere altcoins kopen bij Litebit. De Ledger Wallet Nano S ondersteunt tegenwoordig Ripple.

Eenvoudig meeliften op de koersbewegingen van Ripple? Open een gratis account en maak rendement op Ripple. Ripple de rijzende ster van 2017H1.