Ga naar de inhoud

Rusland stelt eigen digitale coin nog even uit

Rusland, dat een digitale roebel zou lanceren, heeft nu een onbepaalde vertraging aangekondigd in de lancering van de digitale fiat-valuta van het land. De reden voor de vertraging is het ontbreken van het wettelijke kader dat nodig is voor een digitale roebel, meldde het staatsmediabedrijf TASS.

In hetzelfde TASS-rapport stond dat de Doema volgende maand mogelijk wetgeving over een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) goedkeurt. Als dat gebeurt, zou de wetgeving in mei in werking kunnen treden, waardoor de deur openstaat voor een digitale roebel.

Het gaat hier overigens niet om een ​​openbare aanbieding van digitale roebels, maar om een ​​soort pilot. Aan die ronde namen 15 banken uit heel Rusland deel. Het idee is om te zien of een digitale roebel daadwerkelijk waarde zal toevoegen aan de Russische economie.

Hoe denken Russische banken over eigen coin?

De directeuren van meerdere Russische banken zijn in ieder geval enthousiast over de mogelijke introductie van een digitale roebel. Vitaly Kopysov van Sinara Bank zei: “Het gebruik van slimme contracten vermindert het operationele werk van de bank en maakt transacties transparanter. Dit vermindert niet alleen het risico op corruptie, maar maakt het ook gemakkelijker om contracten te controleren.”

Wat de introductie van een CBDC op grote schaal zou betekenen voor Bitcoin valt nog te bezien. In principe betekent bijvoorbeeld de introductie van een digitale roebel natuurlijk niet dat er plotseling minder geld wordt gedrukt door centrale en commerciële banken.