Ga naar de inhoud

SEC blokkeert ETF Bitcoin

In aanloop van het besluit door de Amerikaanse toezichthouder SEC is er een sterke opwaartse beweging geweest van de Bitcoinkoers. De markt heeft reikhalzend uitgekeken naar de beslissing die op 10 maart 2017 is genomen. Hoewel velen gehoopt hadden op toelating van de Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) is het SEC oordeel negatief. Het besluit volgt op een drie jaar durende aanvraag van de broers Winklevoss.

SEC baseert haar besluit op het feit dat Bitcoin nog steeds wordt omgeven door een gebrekkige regulering in de Bitcoinmarkt. Dat creëert een kip en ei verhaal. SEC is zelf een regulerende instantie. Daarnaast noemt SEC de kans op fraude. Toch laat de SEC de deur open voor ETF. SEC erkent dat Bitcoin zich in het vroege ontwikkelingsstadium bevindt en dat in de toekomst (mogelijk) gereguleerde markten gaan ontstaan.

De Bitcoinkoers is gedurende de dag sterk in beweging geweest. Een nieuw record werkt bereikt, USD 1.325. In eerste instantie opwaarts en na het besluit een zeer sterke daling. Nadien zet zich een herstel in. Alhoewel een tegenslag, zien betrokken dit niet als het einde voor de ETF. Winklevoss gaat door met het naar de markt brengen van COIN. Het inversteringsvehicle voor Bitcoin. In tegenstelling tot de SEC heeft de Zweedse toezichthouder wel haar goedkeuring gegeven voor een ETF.

Bitcoin Tracker One (COINXBT:SS) is genoteerd op de beurs in Stockholm. (Zweden) Het fonds wordt beheerd door XBT Provider. De waarde is gekoppeld aan de koersen op de Bitcoin beurzen itBit, Bitstam en GDAX. (Coinbase Exchange) De weging is voor alle drie gelijk: 1/3.