Ga naar de inhoud

Vertcoin

Wat is de Vertcoin? Misschien heb je er al eens van gehoord, maar het kan ook zijn dat het geheel nieuw is. Vertcoin (VTC) is een digitale munt die gebruikt kan worden zoals andere cryptocurrency. Dit betekent dat er geen beheer is van een centrale beheerder en dat alle zaken via digitale wegen verlopen. Vergelijkbare voorbeelden zijn bitcoin en litecoin. Wel is het zo dat Vertocin net even afwijkt van deze andere digitale munten. Dit heeft te maken met de manier van genereren en handelen.

Koop of verkoop Vertcoin via litebit!

Een uitleg over de Vertcoin

Om Vertcoin goed te begrijpen is het belangrijk dat je hier goede uitleg over krijgt. Aan de hand daarvan is de technologie te begrijpen en is beter te bevatten hoe het proces van kopen en verkopen werkt. Daarnaast is de koerswaarde van de munt beter te begrijpen en leer je hierop in te spelen. Het is allereerst belangrijk om te begrijpen dat Vertcoin een blockchaintechnologie is.

Hoe werkt het?

Vertcoin is digitaal geld. Als eigenaar van Vertcoins kan je ze zelf bewaren en er deals mee afrekenen. Hierbij is geen bank of andere beheerder nodig om de zaak af te handelen. Zo zijn de gebruikers zelf eigenaar van het systeem. Vertcoin is tot stand gekomen door het werk van vrijwilligers die het wisten te bekostigen met giften van mensen die hierin geloofden. Zo kon een eerlijk systeem worden opgezet dat veiliger is dan het huidige bankensysteem. Dit was immers ooit het plan met cryptocurrency.

Cryptografische berekeningen
Zoals gebruikelijk is met cryptocurrency is het ook voor Vertcoin zo dat er berekeningen moeten worden uitgevoerd om de transactie uit te voeren. Zo wordt de zogenaamde blockchain opgebouwd. Het is vaak zo dat deze berekeningen flink wat computerkracht kosten en daardoor niet door een gewone laptop gedaan kunnen worden. Dit betekent dat er speciale computers voor nodig zijn die zijn uitgerust met een processor die dit wel aankan. Dit worden ook wel ASiC’s genoemd, naar Application Specific Integrated Circuit. Daarmee kan het zogenaamde minen van digitale munten plaatsvinden, al zijn ze wel flink duur.

Door de hoge prijs zijn zo voor het overgrote deel van de mensen niet te veroorloven. Dit maakt het lastiger om de digitale munten te minen. Dit is dan ook een probleem, want het principe van decentralisatie werkt daardoor niet meer naar behoren. Zo kan immers worden veroorzaakt dat het blockchainsysteem niet meer onafhankelijk werkt omdat te weinig mensen invloed hierop hebben. Dit is een groot risico voor de digitale munten. Voor Vertcoin is dit echter anders, het systeem werkt anders.

Vertcoin werkt niet met ASIC’s, maar met een algoritme. Dit algemene algoritme kan door iedereen gebruikt worden om de Vertcoin te delven. Bovendien zit het algoritme zo in elkaar dat meer computerpower niet betekent dat je ook meer kansen hebt om de coins te delven, zoals dit bij andere munten wel het geval is. Daardoor is een normale laptop al meer dan voldoende om aan de slag te gaan. Zo kan de blockchain ook in een groot netwerk blijven plaatsvinden en kan er geen invloed worden uitgeoefend op de waarde van de koers van het betaalmiddel. Ook niet wanneer er grote hoeveelheden van komen.

Snel populairder
In recente tijden is Vertcoin snel populairder geworden. Dat is opvallend omdat de munt al in 2014 het levenslicht zag. Bovendien was de Vertcoin direct vanaf het begin vrij verkrijgbaar en waren er geen eerdere mogelijkheden voor ingewijden om met een beginhoeveelheid aan de slag te gaan. Op dit moment zijn er 84 miljoen Vertcoins op de markt. Tenminste, dit is het aantal dat de software toelaat. Ze zijn nog niet allemaal in omloop.

Specificaties

Algorithm: Lyra2RE(v2)
Generation: 84 million
Block time: 2.5 minutes
Block Rewards: 50 coins per block
Subsidy halves every 840,000 blocks (~4 years)
Difficulty Re-Target Time: Retargets every block (Kimoto’s Gravity Well)
Premine: Zero

De Vertcoin mogelijkheden

Vertcoin is het best in een wallet te bewaren. Deze zijn bijvoorbeeld te downloaden op vertcoin.org. Daar is hij te vinden voor verschillende besturingssystemen en browsers. Dit maakt het een systeem dat zeer gebruiksvriendelijk in te zetten is. Het is simpelweg ook veiliger om ze te bewaren in een wallet. Wel is het dan slim om dit niet op een softwarewallet, maar op een hardwarewallet te doen. Zo kan er geen hacker bij. Er zijn een flink aantal opties op dit gebied.

Veel van deze hardwarewallets zijn geschikt voor verschillende soorten cryptocurrency. Naast Vertcoin kunnen dus ook bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum en Dash worden opgeslagen erop. De wallets verschillen vooral van elkaar op het gebied van opslagruimte. Dit is ook terug te zien in de prijs die je ervoor moet betalen. Ze lijken vaak op tablets.

Vertcoin is een goede optie om in te investeren. Dit kan je doen door ze om te wisselen voor euro’s. Je kunt echter natuurlijk ook een andere cryptocurrency uitruilen voor Vertcoin. Wanneer je dus al een portefeuille met digitale munten hebt, dan kan je overwegen een aantal om te zetten in Vertcoin.