Ga naar de inhoud

Voordelen Bitcoin

Voordelen van Bitcoin:

  • Bevriezen tegoed. Bitcoin maakt gebruik van een decentraal netwerk zonder een (centrale) autoriteit. Het netwerk draagt bij aan meerdere kopieën van transacties welke vastliggen in de blockchain. Hiermee kan niemand de Bitcoins in beslag nemen of het tegoed bevriezen. Gebruikers hebben de volledige vrijheid zonder regulering door overheidsinstanties.
  • Anonimiteit. Wanneer gebruikers hun bitcoinadressen niet publiekelijk bekend maken, is de anonimiteit gewaarborgd. Transacties zijn dan niet te herleiden. Niemand weet dan over hoeveel Bitcoins je beschikt. Is een transactie bekend en is deze toch te herleiden, je maakt eenvoudig een nieuw adres aan. In de traditionele bankwereld is een rekeningnummer altijd gekoppeld aan persoonlijke gegevens.
  • Belastingplicht. Er is geen manier om Bitcoins te onderscheppen en te koppelen aan een persoon. Er is daarom geen haalbare manier om een Bitcoin belastingsysteem te implementeren. Slechts alleen op vrijwillige basis.
  • Inflatieloos. Vertrouwen welke geuit in vraag en aanbod bepalen de waarde van Bitcoins. Bitcoin maakt geen onderdeel uit van het monetaire beleid welke gevoerd in Europa. Bitcoins kennen een omvang van 21 miljoen en zijn daarmee niet onderhevig aan inflatie.
  • Diefstal. Eigenaarschap van Bitcoins kan alleen veranderen wanneer je beschikt over de privé sleutel van de wallet. Niemand kan je Bitcoins stelen tenzij men beschikt over de privé sleutel.

Praktische zaken:

  • Het netwerk is het gehele jaar up and running. Transacties kunnen op elk moment wordt uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot het (internationale) betalingsverkeer. Tijdens Goede Vrijdag en Pasen is de Europese Centrale Bank (ECB) gesloten en ligt het betalingsverkeer plat.
  • Bitcoins versturen of ontvangen is zonder tussenkomst van intermediairs zoals banken of Western Union. Hiermee kan je direct bitcoins over maken aan de persoon waarmee je een transactie wilt gaan doen. Bijvoorbeeld de aankoop van een Leder Wallet. Ledger accepteert Bitcoins.
  • Transacties zijn onomkeerbaar, hetgeen een ook een nadeel kan zijn. Alleen de nieuwe eigenaar kan met zijn/haar privé sleutel de eigendom van de Bitcoins veranderen. Er is dus geen risico bij het ontvangen van Bitcoins.