Ga naar de inhoud

Welke bitcoin wallet

Bitcoin wallets slaan je privé en publieke sleutel op. De privé sleutel heb je nodig om Bitcoins te kunnen versturen. Ook wel uitgeven van Bitcoins. De publieke sleutel is nodig om Bitcoins te kunnen ontvangen. Wallets zijn er in een aantal vormen. Het is zeer belangrijk om je wallet te beveiligen en een backup te maken.  Om jouw te helpen bij de keuze van een geschikte Bitcoin wallet, zetten we deze op een rijtje. De meest basic versie van een wallet is die in een papieren vorm, de cold wallet. Andere wallets zijn: hot wallets (mobiel/desktop) en hardware wallets.

Cold wallet: papier

De papieren wallet is eenvoudig te maken via Bitadress.org. Lees onze stappen op hoe een Bitcoin adres aan te maken.

De papieren wallet heeft als grote voordeel dat deze niet toegankelijk is via het internet. Hackers geen toegang tot je wallet, wanneer je deze fysiek opslaat. Deze vorm van cold storage is vergelijkbaar met de hardware wallet. Nadat je de papieren wallet hebt aangemaakt berg je de privé sleutel op en gebruik je alleen de publieke sleutel voor het ontvangen van Bitcoins. Jouw saldo van Bitcoins is altijd te raadplegen op de Blockchain. Omwille van veiligheid kan je de privé sleutel bewaren in een kluis of op een andere veilige plek.

Hot wallet: mobiel en desktop

We hebben een eenvoudige manier laten zien om een Bitcoin adres aan te maken via de portemonnee van Blockchain. Mobiele wallets zijn snel en bieden eenvoudig toegang tot je Bitcoins. We raden je ook aan deze wallet te gebruiken voor kleine bedragen. Desktop wallets zijn geschikt voor middelgrote bedragen. De genoemde wallets bieden volledige controle over jouw Bitcoins. Dit betekent dat geen derde partij uw fondsen kan bevriezen of verliezen.

Mycelium

Mycelium is een open source mobiele wallet welke ontwikkeld voor Android. Uitgangspunten zijn: veiligheid, snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Het heeft unieke eigenschappen om uw sleutels te beheren en voor cold storage, die u helpen uw bitcoins veilig te stellen. Daarnaast biedt Mycelium Local Trader een platform om onderling te ruilen.

Jaxx

Jaxx biedt een multi-wallet waarmee je toegang hebt tot de verschillende digitale munten als Bitcoin, Litecoin en Ethereum. Jaxx ondersteund onder andere Windows, Apple (iOS en OS X) en Google (Android en Chrome) Met de ingebouwde functionaliteit van ShapeShift is omwisselen van bijvoorbeeld Bitcoin in Ethereum eenvoudig.

Exodus

Exodus is er voor desktop systemen en ondersteund Windows, iOS en Linux. Exodus voorziet in een interessante feature, het ondersteund ook de altcoins. De altcoins Ethereum, Dash, Litecoin en Dogecoin zijn alternatieven voor Bitcoin. Exodus biedt multi-asset management. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ShapeShift, het grenswisselkantoor voor digitaal geld.

Greenadress

Greenadress is ontwikkeld voor mobiel en desktop. (Android, iOS en Chrome) De wallet is daarnaast via web interface toegankelijk. Deze portemonnee vereist dat elke transactie zowel door uzelf als deze derde partij wordt geautoriseerd.

Bitcoin Core

Bitcoin Core is een volledige Bitcoin client en vormt de ruggengraat van het netwerk. Het biedt een hoog niveau van bescherming, privacy en stabiliteit. Het heeft echter minder functies en vereist veel opslagruimte en geheugen.

Hardware wallets

Een hardware wallet wordt ook wel een Bitcoin kluis of Bitcoin locker genoemd. Hardware wallets zijn de meest veilige wallets en zijn daarom geschikt voor grotere bedragen. Voordeel is tevens dat je beschikt over een cold storage waaruit je toch transacties kan doen zonder eerst een online wallet te moeten aanmaken. De hardware wallet wordt via USB verbonden met je computer. Doordat de wallet beschikking heeft over software kan je Bitcoins versturen, ontvangen en bewaren.

De bekendste hardware wallets zijn die van Ledger en die van Trezor. De Ledger Nano S biedt de volledige functionaliteiten tegen een scherpe prijs. Daarnaast biedt de Nano S ondersteuning aan altcoins zoals Ethereum en Litecoin. Onlangs heeft Ledger ook de performer van het eerste halfjaar geïmplementeerd: Ripple.

Ledger Wallet protects your bitcoins

De Nederland Martijn Wismeijer is een fervent Bitcoin spreker. Hij heeft zoveel vertrouwen in Bitcoin dat hij beschikt over twee implantaten met daarin chips. Door de telefoon bij de chip te houden, opent de portemonnee en kan hij Bitcoins uitgeven. Zijn arm afhakken heeft geen zin, de Bitcoins zitten veilig opgeborgen achter een wachtwoord.