Ga naar de inhoud

Bitcoin hardware wallets

Wil je Bitcoins kopen bij onze partner BTCDirect dan kan je eenvoudig via iDEAL te Bitcoins aanschaffen en deze verzenden naar jouw Bitcoin adres. Het beschikken over een Bitcoin wallet is een vereiste om Bitcoins te kunnen ontvangen en later te verzenden. Heb je eenmaal de ‘smaak’ te pakken en zie je Bitcoin en andere cryptocurrency als een investeringsklasse naast bijvoorbeeld aandelen en obligaties dan is het veilig opslaan van Bitcoins een must.

Waarom een hardware wallet?

In Welke Bitcoin wallet? hebben we stilgestaan bij de verschillen tussen een cold wallet (papier), hot wallets (desktop/mobiel) en hardware wallets. Waarom zou je een hardware wallet aan willen schaffen? Het belangrijkste bij een wallet is dat je volledige controle hebt over je Bitcoin adres, de privé sleutel is jouw toegang om Bitcoins te verzenden. Nu de waarde van de Bitcoin en altcoins toeneemt, wordt het voor hackers interessant om trachten toegang te krijgen tot privé sleutels. Recentelijk Bithumb (Korea) en Parity (Ether). Mt. Gox met een diefstal van 850.000 Bitcoins staat in de geschiedenis te boek als de grootste hack tot nu toe. Hoe kan ik zorgen dat ik zelf niet het slachtoffer wordt van een hack? Het voorkomen van een hack is, is de opgaven van de bedrijven die wallet software aanbieden als de Bitcoin beurzen waarbij je een account aan dient te maken. Je blijft dus afhankelijk van deze partijen of zij hun beveiliging in orde hebben. De hardware wallet biedt het hoogste beveiligingsniveau door de fysieke scheiding en acties die nodig zijn om Bitcoins te verzenden.

Bescherming hardware wallet

Hardware wallet zijn de oplossing voor tegen diefstal van jouw privé sleutels. De wallet is een externe apparaat voor de beveiliging van jouw privé sleutels die nooit bloot worden gesteld via derden. Alle transacties vereisen een bevestiging van jou als gebruiker op het apparaat. De achterliggende technische architectuur kan verschillend zijn, waarbij sommige gebruikmaken van microcontrollers (bijvoorbeeld TREZOR) en andere gebruikmaken van smart cards. (bijvoorbeeld Ledger Wallet)

Welke hardware wallets?

De hardware wallets van dit moment zijn die van TREZOR en Ledger Wallet. De Tsjechische firma TREZOR maakt onderdeel uit van SatoshiLabs welke sinds 2013 actief is op de markt van hardware en beveiligingssoftware. SatoshiLabs introduceerde als eerste de Bitcoin hardware wallet TREZOR. Ledger Wallet is een Frans bedrijf met haar hoofdkantoor in Parijs. Sinds 2015 is Ledger Wallet actief met het ontwikkelen van hardware wallets. Naast hardware wallet richt het bedrijf zich op het bedrijfsleven door het aanbieden van Vault. Vault is een SaaS oplossing voor de beveiliging van grote hoeveelheden cryptovaluta.

Ledger Wallet

Ledger Wallet maakt gebruik van smart cards als beveiligingstechnologie. Smart cards beschermen op 5 niveaus.

  1. Logische aanvallen, zoals fouten in de invoerparameters te benutten om kwaadwillige code uit te voeren en zo de beveiliging te omzeilen. Ledger voorkomt het lekken via kwaadwillige code.
  2. Fysieke aanvallen (of zijkanalen) zoals chips een output te doen genereren door een kortstondige elektronische of softwarematige storing. Met NFC kan een aanval worden uitgevoerd door het afluisteren van RF. Deze manier van aanval vergt brute kracht en smart cards zijn reeds beproeft bij reguliere creditcards en pinpassen.
  3. Uitschakelen van de ‘middle man’ waarbij de malware het betalingsadres vervangt alvorens de transactie wordt ondertekend. Ledger Wallet geeft de gebruiker een ‘extra’ validatie door de interactie via het display en bevestigingsknop. (second factor verificatie)
  4. Geavanceerde middle man waarbij de website wordt aangevallen door malware en het betalingsadres direct wordt veranderd. De gebruiker heeft geen weet van de aanval. Voorkomen hiervan ligt bij de website die wordt aangevallen. Het Payment Protocol (BIP 70) voorziet in een verificatie van betalingscertificaten.
  5. NSA aanval en daarbij wordt de hardware wallet vrijgegeven aan derde door gebruik te maken van speciale firmware die tot doel heeft de privé sleutel(s) te onthullen. Smart cards in het algemeen beschermen alles wat op de chip is geplaatst. Een aanval leidt tot het vernietigen van het geheim.

De Ledger Nano S is een multi-wallet die naast Bitcoin ook de gangbare altcoins als Ethereum, Litecoin en Ripple ondersteunt. Als je van plan bent om te investeren in meerdere cryptovaluta en wilt beschikken over een prijs/kwaliteit product, dan is Leder Nano S de hardware wallet. De vraag die je dient te stellen, wat betekent veiligheid voor mij? Als je met cryptovaluta aan de slag gaat, dan is veiligheid van een wallet geen eigenschap maar een vereiste. Met banken als voorbeeld, smart cards zijn een bewezen technologie. Koop je Ledger Nano S.

Hoe Ledger Nano S gebruiken?

Configuratie van de Ledger Nano S en het maken van een backup van 24 unieke woorden.

He versturen van Bitcoins met de Ledger Nano S.

TREZOR

TREZOR is de naam als het gaat om Bitcoin en wallets. De wallet biedt tegenwoordig ook ondersteuning aan Litecoin, Dash en Zcash. Met de integratie van MyEtherWallet biedt TREZOR een vergaande beveiliging van Ethers en tokens die gebruikmaken van ERC20.