Ga naar de inhoud

Bitcoins in de media

Het begint op te vallen. Bitcoin komt steeds vaker in de media. Voorbeelden zijn het artikel in het Eindhovens Dagblad: Betalen met Bitcoin. Of het artikel in Quote 500 over het koersverloop op 11 maart. De dag dat de SEC besloot voor het niet toelaten van een Bitcoin fonds.

Het verschijnen in de media is een goed teken voor de verdere verspreiding van deze digitale munt. Zoals het ging met de eerste telefoon, gaat Bitcoin eenzelfde ontwikkelingspad doorlopen. Om te beginnen met de eerste telefoon. Wat is de waarde van één telefoon? De waarde wordt bepaald door wat je met die telefoon kan doen? Kan je er niks meedoen, dan is kort door de bocht de waarde de verzamelwaarde of de waarde van de grondstoffen als je de telefoon geheel kan recyclen. Wel je de echte waarde van de telefoon weten? De waarde van de telefoon wordt hoger als er meer gebruikers zijn. Pas dan kunnen er gesprekken plaatsvinden, die voor de gebruiker waarde hebben. Vergelijkbaar met de telefoon, is het ook met de Bitcoin. Deze ontwikkeling gaat volgens de S-curve welke de verspreiding van een nieuwe technologie in de verschillende fase laat zien. Die verspreiding wordt ook wel adoptie genoemd. Onderstaande figuur geeft van een aantal producten de verspreiding weer in de tijd. Duidelijk is te zien dat de snelheid in de loop der jaren toe is genomen. De computer, de mobiele telefoon en het internet zijn vele malen sneller verspreid als je dat vergelijkt met de telefoon (met draad) of de wasmachine.

Adoptie

De eerste groep die in aanraking is gekomen met een nieuwe technologie zijn de Innovators. (innovatoren) Deze groep mensen zijn de eersten die het product willen hebben. Ze zijn op zoek naar het nieuwste van het nieuwste. Naarmate meer mensen in aanraking komen met de nieuwe technologie wordt de groep Early Adopters (pioniers) aangesproken. Pioniers zijn opzoek naar nieuwe dingen. In deze fase neemt de verkoop toe. Het kantelpunt waarop de snelheid van verspreiding toeneemt ligt rond de 20%. Rond dat punt gaat het snel, de Early Majority (voorlopers) pakken de nieuwe technologie verder op. De massa wordt bereikt en technologie bereikt de volwassenheid. Het overgrote deel van de markt is nu bekend met de technologie en koopt het. De Late Majority (achterlopers) sluiten de volwassen fase af. Laggerds (achterblijvers) vormen de laatste fase. De technologie gaat eigenlijk de markt. De verkopen zullen afnemen in deze fase.

De tekenen dat Bitcoin éénzelfde pad doorloopt is met grote zekerheid te zeggen. Het Bitcoin netwerk lift mee op de infrastructuur die er al ligt. Het internet en de mobiele toepassing daarvan. En de toepassingen die er zijn naast het ‘gewone’ betalen met Bitcoins. De achterliggende technologie die Bitcoins mogelijk maakt, is de Blockchain. Die technologie en afgeleiden daarvan maken veel micro toepassingen mogelijk, van microfinanciering van start-ups in Afrika tot een echte deeleconomie vanuit een gemeenschapsgedachte zonder tussen personen als Uber of Airbnb. Technologie is de sleutel hiertoe.