Ga naar de inhoud

Dash (DASH)

Dash (DASH) de samentrekking van DigitalCash is ook een open-source peer-to-peer netwerk en vertoond sterke gelijkenis met Bitcoin. De maximale theoretische hoeveelheid Dash wordt geschat op 22 miljoen. (onlangs bijgesteld naar 18.920.902) Dash onderscheidt zich door de speciale features die het mogelijk maken om transacties onmiddellijk (InstantSend) uit te voeren of te transacties uit te voeren waarbij privacy wordt gewaarborgd. (PrivateSend)

Koop of verkoop Dash via LiteBit.

Wat is Dash?

Dash is gelanceerd op 18 januari 2014 onder de naam XCoin en deze naam werd ruim een maand later gewijzigd in Darkcoin. De rebranding naar Dash was op 25 maart 2o15. Juist Dash de samentrekking van Digital en Cash laat zien waar Dash omdraait. Dash maakt het mogelijk om transacties anoniem uit te voeren, dat is de gelijkenis met fysiek geld. Bitcoin is deels anoniem, maar de Blockchain maakt het mogelijk om transacties te herleiden alsmede het saldo in te zien van betreffende adressen. De Blockchain is geheel transparant en vrij toegankelijk. Bijvoorbeeld blockchain.info. Dash maakt dus transacties anoniem door het unieke protocol dat gebruikmaakt van Masternodes.

Hoe werkt Dash?

Dash is vergelijkbaar met Bitcoin en toch is het verschillend daar Dash gebruikmaakt van een tweede netwerk. Dash maakt gebruik van de Blockchain om alle transacties vast te leggen, welke vergelijkbaar met Bitcoin. Om de veiligheid van het netwerk te waarborgen wordt gebruik gemaakt van het consensus mechanisme Proof of Work. De miners (delvers) lossen de crypto puzzels op en verdienen daarmee het recht om een nieuw blok toe te voegen aan de Blockchain. Wanneer overeenstemming dat de oplossing correct is, dan wordt het blok toegevoegd en krijgt de miner een beloning. Deze beloning dient te worden verdeeld tussen miner, Masternodes en Dash budget voor ontwikkeling en community. (verdeling 45% miner, 45% Masternodes en 10% Dash budget)

Masternodes zijn servers die in verbinding staan met het netwerk en specifiek de anonimiteit waarborgen middels het protocol PrivateSend. Masternodes vormen de schakel in het Dash netwerk en krijgen hiervoor een vergoeding, dit wordt Proof of Service genoemd. In tegenstelling tot Bitcoin worden transacties nagenoeg realtime uitgevoerd door een directe bevestiging. Proof of Service maakt het eenvoudig gezegd gemakkelijker om het netwerk in stand te houden. Om hieraan deel te nemen is 1.000 Dash vereist. De vergoeding voor Proof of Service kan worden gezien als rente zoals bij een normale spaarrekening. In het geval van Dash is de rente afhankelijk van het totaal aantal Masternodes en bij de huidige omvang bedraagt de vergoeding (rente) 10%. Met de ontwikkelingen binnen Dash is het Decentralized Masternodes Shares een ontwikkeling die verder gaat dan zojuist aangehaald. Met deze ontwikkeling is het zelfs mogelijk om met een geringe hoeveelheid Dash een vergoeding te ontvangen. Kortweg een spaarrekening van cryptocurrency.

Kenmerken Dash

  • Dash heeft door de opbouw van haar netwerk de robuustheid zoals Bitcoin en door het gebruik van de Masternodes worden transacties binnen 5 seconden bevestigd. In tegenstelling tot Bitcoin waarbij om de 10 minuten een bevestiging en veelal gebruikers (handelaren) wachten op 5 – 6 confirmaties. Voor Dash wordt dit opgelost met InstantSend.
  • Transactiekosten voor Dash zijn beduidend lager als je dit vergelijkt met traditioneel betalingsverkeer zoals bank en credit card. Het wereldwijd uitvoeren van microbetalingen wordt met Dash mogelijk.
  • Dash ziet (financiële) privacy als een fundamenteel recht. Transacties op de Blockchain zijn voor Bitcoin mogelijk te herleiden tot personen. Dash heeft een optie om transacties uit te voeren met volledige privacy. Hiermee te voorkomen dat jou identiteit kan worden herleid tot een Dash adres of transactie.

Waar te koop?

Alvorens Dash te kopen, is het gebruiken van een geschikte wallet een vereiste. Dash.org geeft verschillende opties naast de gangbare wallets als Jaxx.io en de Ledger Nano S. Het voordeel van de Nano S is dat deze prijstechnisch interessant is en daarnaast een hardware wallet is voor Bitcoin en de gangbare altcoins. Beschik je eenmaal over een Dash adres dan is LiteBite een partij om eenvoudig via iDEAL aan DASH te komen.